
El president Montilla, va participar ahir en el programa "tinc una pregunta per vostè" de TVE.
El fet a més, va coincidir amb la conferència d'Artur Mas sobre el seu projecte per a refundar -coincideixo amb Salvador Cardús, que la definició més adient seria redissenyar- el catalanisme.
La coincidència de data, ha provocat moltes suspicàcies, en el sentit que era una contraprogramació de Presidència per a contrarrestar l'impacte de la conferència de Mas. Si així fós, no seria gaire estètic però sí, legítim.
Aquest fet, m'ha fet reflexionar sobre la diferència entre tàctica i estratègia.
Si la data del programa fós un acte de contraprogramació, seria un exemple clar de tacticisme. La política catalana fa temps que està sobrada de tacticisme i està mancada d'estratègia, tot i que alguns usin més la paraula estratègia que sostenibilitat.
Us exposaré com segons el meu punt de vista, es poden treure molts més resultats amb una bona estratègia política i comunicacional que amb el tacticisme més brillant.
L'oportunitat de fer un programa com "tinc una pregunta per a vostè" de dues hores de durada en prime-time, amb José Montilla com a protagonista i per la Primera de Televisó Espanyola, és una ocasió única per el PSC, que hauria d'haver estudiat molt estratègicament. Sobretot, el dia d'emissió.
El PSC té un problema per a comunicar-se amb una gran part del seu electorat. Un segment de població, que vota a les generals i que s'absté a les catalanes. Solen ser gent provinents de la immigració dels anys 60.
Aquest votant, gairebé s'informa exclusivament per mitjans de comunicació d'àmbit espanyol - T5, A3,TVE - i només segueix els informatius d'aquestes televisions, on la política catalana gairebé mai hi apareix.
El fet que durant les eleccions al Parlament de Catalunya, aquests mitjans no informin de la campanya, contribueix a que molts votants s'abstinguin per què no estan prou motivats,informats per anar a votar. I a la inversa, la participació creix a les espanyoles entre aquests votants,entre altres coses, per què tots els informatius espanyols per on s'informen, van fent un seguiment intens de la campanya electoral. Aquest fet, fa que augmenti la motivació per anar a votar, al transmetre's que són unes eleccions importants, que resultats els afecten.
Aparèixer en un d'aquests mitjans, a prime-time, amb un president com José Montilla, ha de ser un objectiu estratègic pel PSC, que no podia desaprofitar, al ser un fet realment extraordinari.
El PSC hauria d'haver proposat una altra data per aquest programa, una data que els donés més resultats. Per què?
- Per què si bé tapa en part la conferència de Mas, la conferència de Mas,també li tapa la seva intervenció. Mas no en treu el rendiment mediàtic que en podria treure, però Montilla tampoc.
- El fet de coincidir amb el discurs més sobiranista de Mas, fa que no es pugui adreçar al target o grup d'electors més important en aquesta ocasió: el que no mira TV3.
Montilla ha de fer uns equilibris per tal que no es mostri descaradament la diferència de discurs entre un i l'altre, ja que hagués provocat malestar als seus socis. Si no hagués coincidit amb el discurs de Mas, Montilla podia haver adoptat un discurs molt més pròxim a l'elector del PSOE que s'absté a les eleccions al Parlament,un discurs més PSOE. Però la coincidència amb Mas, fa que si hagués intentat seduïr descaradament a aquest votant, hagués provocat una dissonància dediscursos massa forta, sobretot per el socis del govern d'entesa.
Aquesta dificultat es va veure clarament la primera pregunta, quan un votant del PSOE, li diu, en castellà, que el discurs catalanista del PSC no el sedueix, i Montilla fa uns equilibris, que no hauria fet si no arriba a coincidir amb la conferència de Mas, i a més, li contesta en català i li parla del país, Catalunya.
Resultat: la principal utilitat del programa pel PSC, desaprofitada.
- Finalment,la data. Un dimarts és una mala data, per què a totes les teles espanyoles feien series d'èxit i a TV3,Ventdelplà.
En resum, el PSC va optar per la tàctica i no l'estratègia.
Jo li hauria aconsellat que pensés molt bé la data del programa.Que no fós un dimarts, que no coincidís amb cap fenòmen que em fes modificar la intenció d'adreçar-me a l'electorat "espanyol" del PSOE, per seduïr-lo i una data que hagués pogut tenir un ressó molt més ampli en els mitjans de comunicació de l'endemà, sense que res previsible em tapi gens la cobertura mediàtica.
En definitiva,més estratègia,menys tàctica