dijous, 13 de novembre del 2008

Saber perdre, saber guanyar





Quan estava seguint la nit electoral a la festa de Campaigns & Elections, em vaig quedar recolzat a la barra seguint el discurs de John Mc Cain i posteriorment el de Barack Obama. Recordo que al meu voltant, només el discurs d'Obama va aturar una mica la festa.

Tots dos discursos els vaig seguir amb molt d'interés. Eren dos molt bons discursos.
De fet, han rebut elogis per totes parts. El discurs d'Obama va ser brillant i el de Mc Cain va ser molt digne, molt adequat.

D'ençà aquests dos discursos s'ha repetit sense parar que Mc Cain va saber perdre i que Obama va saber guanyar. Em fa gràcia quan algú em diu això. No es pot saber perdre i no saber guanyar. En definitiva es sap estar al seu lloc o no. Guanyi o perdi.

En aquest cas, ambdós van saber estar al seu lloc, i es van comportar com tocava: generositat en la victòria, humilitat en la derrota. El que van mostrar tots dos candidats va ser que teníen dignitat. I es van comportar dignament, com corresponia.

Sovint es diu que en el discurs de la nit electoral es comencen a guanyar o perdre les properes eleccions. I és cert. Però no pel que diem, sinó per què estem ensenyant a l'electorat si tenim dignitat o no. Si sabem comportar-nos com toca o no. Si som generosos en la victòria i humils en la derrota. En definitiva, si som dignes del càrrec.
El que va demostrar la nit electoral americana era que tots dos n'eren dignes.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Pau
L'altre dia et vaig voler resumir tota la campanya electoral en una imatge, la de Jesse Jackson.
Havia preparat, resumir les eleccions en dos reflexions, al final vaig fer ho en una,l'esmentada.
Pero la segona imatge estic d'acord era el saber estar del guanayador i el que no va guanyar, i posar se a disposicio del nou President de US, i fer callar als republicans que volien esbroncar Obama.
Els nostres politics hauran apres ?

pau ha dit...

Enric,
Estic totalment d'acord amb la teva reflexió. I em temo que els nostre polítics no ho hauran aprés. És aquest tacticisme de curta volada que fa tant de mal a la política del nostre país.

Anònim ha dit...

que consti que jo també escoltava amb molt interès, potser més que amb el d'Obama, el discurs de McCain.

estic d'acord amb tu en aquest post, molt d'acord!

de fet, crec que la importància es que Obama li ha tornat la dignitat al càrrec que s'havia perdut.

Marc. ha dit...

De vegades alguns obvien que els EEUU són, tot i ser un dels països més joves del món, una de les seves primeres democràcies.

Aquells que acostumen a criticar els EEUU per sistema, s'haurien de llegir la seva constitució i comparar-la amb la de les "democràcies populars" que tant admiren.