divendres, 12 de desembre de 2008

És l'home, sempre ha estat l'home

"Pel que fa a l'exercici de la ment, el príncep ha de llegir llibres d'història, i considerar-hi les accions dels homes que hi excel·leixen, veure com han actuat en la guerra, examinar els motius de la victòria i la derrota"
Maquiavel, El Príncep

La majoria de gent que es dedica a la política, a l'hora de construír l'estratègia, té en compte molts factors: els rivals, l'històric, els mitjans de comunicació, les enquestes, etc. però s'oblida del factor clau: el jo, l'home.

En qualsevol acció on hi intervingui l'acció de l'home, és l'home el que ha de ser estudiat. A vegades, sembla com si estudiéssim la política sense l'home, les enquestes sense l'home, etc. 
Ens hem oblidat que tot gira al voltant del comportament, les motivacions, la psicologia, els valors, etc. dels éssers humans. Hem deslligat la raó del jo.

És per això que un estratega que vulgui excel·lir en la seva feina, el primer que ha de fer, és intentar conèixer i compendre a les persones. Per què quan més coneixi el comportament de l'ésser humà, més afinada serà la seva estratègia.

El bon estratega ha d'estudiar totes aquelles matèries que tinguin  l'acció de l'home com a objecte d'estudi: història, filosofia, psicologia, sociologia, etc. només així podrem arribar a conèixer una mica el comportament, les motivacions, les pors, etc. de l'home. I si comprenem això, tindrem molt de camí recorregut.

4 comentaris:

Daniel Gàmez ha dit...

aquesta reflexió té tota la raó. perdona no és la raó qui té raó, sinó qui ho escriu

felicitats!

Dani Gàmez

pau ha dit...

Gràcies Daniel,

M'alegro que coincidim

Anònim ha dit...

...encara que no siguin els estudis d'èxit, són els què ens poden dur l'èxit!

Unknown ha dit...

Em trec el barret. Brillant el post!
Fa pocs dies tenia una reflexió semblant amb mi mateix i vaig acabar concloent que mai arribarem a poder conèixer el comportament humà, ja que què passaria si ho puguéssim preveure tot? Una cosa és preveure com actua la natura, però si arribem a saber al detall com actuem nosaltres, el primer que farem llavors és canviar aquests hàbits.
Potser per això crec que la millor paraula que utilitzes és la darrera: "Comprendre". Les ciències socials no seran mai prospectives, però poden facilitar la comprensió. I això ara per ara és el què necessita la societat: comprensió!!