dijous, 26 de març de 2009

Posar limits

Arran de tot l'affaire de les protestes dels universitaris anti-bolonya, m'ha vingut al cap una metafora per entendre la situacio en la que es troba el govern de la Generalitat i mes concretament, la Conselleria d'Interior.

El país és com una família. I el governant es com un pare o una mare de familia. Ha d'organitzar i administrar l'economia familiar, ha d'ordenar la convivència, ha de prioritzar, etc. I sobretot, ha de posar límits. Ha de deixar clar a les persones que estan sota la seva tutela fins on es pot arribar i a partir d'on no deixarà pasar.

Sí, ja sé que la societat no som nens. N'hi ha que som adults i ens hem independitzat i volem un tracte de tu a tu, n'hi ha que som adolescents, etc.

Però el cas que mes il·lustra la situacio són els nens. Quan em refereixo a nens, no vull referir-me als estudiants anti-bolonya ni a altres col·lectius que protesten, sinó a quelcom més abstracte.

Sé per pròpia experiència que el mes difícil per a un pare o una mare, és saber posar limits. Deixar clar fins on podrà arribar el nen i a partir de quan no ho toleraràs. Els nens, però, es passen tota la infantesa intentant descobrir on és el limit "real". Fins on podran arribar. I sempre volen una mica més, i més. Proven els limits de la convivència familiar.

L'affaire amb els estudiants anti-bolonya em recorda al fill que està intentant descobrir on són els límits. I el conseller Saura em recorda a aquell pare que té mala consciència i acaba consentint als fills.
El pare que no suporta haver de limitar, que no li agrada haver de dir "fins aquí". Però un dia, la situació se li escapa de les mans i arriba el moment en que ha reorientar la situació. I quan ho fa, amb la mala consciència de que el nen està consentit degut al seva excessiva comprensió i al fet de no haver posat els límits des de ben petit, es passa de frenada.

Els governs sempre es trobaran amb col·lectius que voldran saber fins on poden arribar. I la manifestació d'avui al vespre n'és una prova molt clara "Baixarem per les Rambles" diuen els estudiants. Com el nen, volen saber fins on poden arribar. Fins on està disposat el govern a tolerar-ho. Quin és el límit del govern.

Per què si alguna cosa veuen a primera vista els nens, és la debilitat. I quan més debilitat perceben, més intenten ampliar els límits. És el mateix que li passa al govern. Els estudiants perceben la debilitat d'Interior, perceben la debilitat del govern i per això intenten anar sempre, una mica més lluny.

Si alguna cosa no ha de mostrar mai un govern és debilitat. No mostrar debilitat, no vol dir duresa, al contrari. La duresa de la carga policial de l'altre dia, era una prova inequívoca de debilitat. No mostrar debilitat vol dir, marcar els límits. Amb total normalitat.

Deixar clar, què es tolerarà i què no es permetrà. Fins on es pot arribar. Ja ho sé. és difícil, però imprescindible.

8 comentaris:

Adrià Izard ha dit...

M'ha semblat molt ben trobada aquesta comparació i com es desenvolupa brillant. El Saura no pot ser conseller de res però encara menys ho pot ser d'interior. Així està anant. Com molt bé has dit, el que ha passat els últims dies és una prova de debilitat, d'haver arribat a un límit intolerable i ara voler-ho arreclar i no és tan fàcil. Els mossos, com el tripartit, estan en hore baixes i s'ho busquen cada dia a pols. Crec que haurien d'optar per un canvi d'estrategia i ser més aprop del ciutadà.

Marta ha dit...

Estàs fet tot un padrazo Pau!!

Tota la raó, jo només hi afegiria que per marcar els límits has de ser constant i coherent, mostrar autoritat i convenciment, (no pot ser avui blanc i demà negre) i ajuda que els progenitors es mostrin units...

pau ha dit...

Adrià,
Estar a prop del ciutadà és clau. El ciutadà ha de ser el centre de tota la nostra acció política.

Marta,

Ho intento. Totalment d'acord amb el teu apunt: constant i coherent. ës importantíssim. Si no hi ha constància i coherència el missatge es perd. O no arriba o no s'entén o es malinterpreta

Anònim ha dit...

我的站點介紹:情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品情趣用品,
情趣用品,
情趣用品,
情趣用品,
情趣用品,
情趣用品 來看看 賣克
室內設計是八寬公司的
室內設計這是我找過最好的一家唷!
室內設計這是我找過最好的一家唷!
室內設計這家很好!

保健食品代工,素食膠囊,順傑

你需要買雨傘,這裡有一把優良的雨傘讓你的,制服不會被淋濕唷!制服
哪有好的網站設計公司
室內設計也太多家了吧
香舖拜拜都要去買香耶
清境民宿
SEO排名真好玩耶
你的廣告是哪一家廣告設計公司處理的?
這一家的二手車的性能很好

pau ha dit...

Totalment d'acord, anònim

Anònim ha dit...

艾葳酒店經紀提供專業的酒店經紀,酒店上班,酒店打工、兼職、酒店相關知識等酒店相關產業服務,想加入這行業的水水們請找專業又有保障的艾葳酒店經紀公司!
艾葳酒店經紀是合法的公司、我們是不會跟水水簽任何的合約 ( 請放心 ),我們是不會強押水水辛苦工作的薪水,我們絕對不會對任何人公開水水的資料、工作環境高雅時尚,無業績壓力,無脫秀無喝酒壓力,高層次會員制客源,工作輕鬆。
一般的酒店經紀只會在水水們第一次上班和領薪水時出現而已,對水水們的上班安全一點保障都沒有!艾葳酒店經紀公司的水水們上班時全程媽咪作陪,不需擔心!只提供最優質的酒店上班環境、上班條件給水水們。

Anònim ha dit...

1。那混合物是更缓慢的 ... 但是 Lexus 的即将到来混合版本 ' 将是比气体气体更快的唯一的版本如好地有多马力。不要自夸速度,但是我被吸引轮流开送行为 90,是警察给我一次休息。
2。那不是很
... 只是通过在城市乘公交车往返我储蓄过来 $ 5000/yr 与我的以前的汽车,吉普车切诺基相比。超过 5 年,会是 $ 更不用说会进一步增强我的储蓄的最近的比率远足的 20K。这样除非你是在你的父母的地产上吸的一个浪费的儿子,你的声明是一束公牛。

Anònim ha dit...

3. 45 (90 r/t)
45mpg 天是 2 我的车上> 8 加>>比。那每天是 6 >仑的一笔>蓄, 120 月, 1440 每年者 5040 (根 3.5 元/) ... 加上它发表 1/10th CO2。多愚蠢是它不要骑一个,去算进今天和年龄。
4.缺少了解 ... 是真的,实际上我个人这样那样喜欢它我可能享受所有鼓励;税,合伙用车,免费停车米, prius 业主之间的秘密的信号,等等;这样自私地说那我真地在那里在享受在所有气体汽车业主上的所有权那没有一个想法多少我这辆汽车有的嬉戏。我 junked 我的 SL,郊区对我的 Prius ... 你应该也。