dimecres, 20 de maig del 2009

Què ha de tenir un relat (2): el format















Com ha de ser un relat?
Quina estructura ha de tenir per tal que sigui creïble i potent?
Com ha de ser per què enganxi?




No entengueu que vull dir com ha de ser una història, sinó com hem d'estructurar una bona història per tal que aquesta enganxi, atrapi, per tal que convenci.

- En primer lloc, el relat no ha d'aturar-se gaire en els antecedents de la història. L'inici ha de contextualitzar i posar en situació, però ha de fer-ho en un temps raonable. No és la història en sí, són els antecedents de la història.

- La graduació del relat, els passos que aquest segueix, han de ser consecutius. Tot ha de ser conseqüència d'alguna cosa. Tot ha de passar per algun motiu. Si bé, a la vida real, això no és cert -la majoria de coses que ens passen no tenen un perquè- en els relats, tota acció ha de tenir un antecedent, un per què que faci més comprensible la història, i sobretot, els motius per què el protagonista actua com actua.
Tota acció ha de tenir un orígen i les accions han de passar de manera consecutiva, una acció, lligada a una altra.

- El relat ha de tenir un ritme "in crescendo". Cada vegada el ritme ha de ser més ràpid. El protagonista s'ha de trobar cada vegada obstacles més grans, i els ha de superar. El relat ha de posar a prova al protagonista -i a la història- possant-li obstacles més difícils. El protagonista s'ha d'anar acostant i allunyant del seu objectiu. No pot ser un "passeig triomfal". Ha de costar molt. Per dos motius: Per enganxar al receptor del relat a través de la incertesa i la intriga i per què el consumidor del relat -sobretot el relat polític- vol veure com el protagonista s'enfronta a les dificultats.

- I finalment, el relat s'ha d'acabar al final. En el punt més àlgid. Amb la consecució de l'objectiu. Un cop el protagonista ha aconseguit l'objectiu central del relat, aquest ha de finalitzar. Potser en començarà un altra, però ja serà un altre relat....