dimarts, 17 de novembre del 2009

Tot menys debilitat











Ja vaig comentar en un post anterior que tenia el mateix títol, que el pitjor que pot fer un govern és donar sensació de debilitat. Quan això succeeix, els problemes es multipliquen.
Això, justament és el que ha passat amb el govern espanyol arrel de l'afer de l'Alakrana.

El govern de Zapatero ha actuat com un govern feble i això tindrà conseqüències. No només pels possibles problemes que li sorgiran sinó sobretot, per la imatge que projecta davant els altres governs i davant la seva pròpia opinió pública.

Les societats occidentals actual, entenen una certa cessió al xantatge, entenen a diferència d'altres èpoques, que sovint s'ha de cedir per a salvar vides, però sempre demanen que com a mínim es "salvi la cara", que el seu país no surti humiliat. És el que han fet la resta de països que s'han trobat en una situació similar. Han pagat, però ho han compensat detenint pirates després de l'alliberament i sobretot, no comprometent a la justícia. Espanya no ho farà així, tot i ser un país important.

En tot aquest procés hi han sortit pèrdent molts actors: el govern espanyol, la justícia espanyola, l'armador, Rodríguez Zapatero i sobretot, Carme Chacón. En canvi, han sortit guanyant els pirates i lògicament, els pescadors retinguts.

Mal negoci el que ha fet Zapatero. Per què seva ha estat la decisió. En molt mal lloc ha deixat a la ministra Chacón, a l'agafar les regnes ell personalment.

Tampoc ha estat en va, el paper del jutge Baltasar Garzón i la justícia espanyola. El trasllat a Madrid dels dos pirates segrestats, a més de ser una temeritat, serà segurament el que mostrarà aviat, la debilitat d'un estat feble.

En fí, Espanya ha passat d'un extrem a l'altre. De la xuleria d'Aznar a Perejil i l'Iraq a la cessió de Zapatero a Somàlia. No hi ha terme mig. O excés de fortalesa inconcient o mostra d'una debilitat ingenua. Tot i axò, la foto que han enviat des del ministeri de Defensa és molt bona. Llàstima que la imatge no concordi amb els fets.

PD: Algun dia ens hauríen de dir per què l'Alakrana va sortir del perímetre de seguretat. És obvi, per què. Però és que tota acció, té conseqüències. La responsabilitat comença per un mateix.

3 comentaris:

Marc ha dit...

Hola Pau,
fa poc que segueixo el teu blog (me'l vas presentar a l'acte de graduació del Master de ICPS), així que no puc opinar gaire, però tot i que el teu post m'ha agradat, li trobo a faltar una proposta. Que haguéssis fet tu en aquesta situació de crisi?
salut!

ciro ha dit...

Aquí la teva última pregunta és clau: què feia el pesquer fora de la zona de seguretat?

No és el mateix cas dels alpinistes que surten de pista i un cop perduts hem de córrer amb helicòpters per anar-los a buscar?

És evident que l'Estat no pot deixar "sol davant l'adversitat" cap dels seus ciutadans. I que, per posar un exemple recurrent, si algun espanyol/a es presenta nu/a a l'embaixada de Río de Janeiro, li han de donar roba i potser diners per tornar.

Preguntes. On són els límits de l'empar de l'Estat?

I, quan trigaran els mateixos pirates, o uns altres, a tornar a assaltar un vaixell?

I la més evident però també la més callada: quin nombre de mariners morts durant un assalt de l'armada hagués suportat l'opinió pública espanyola?

Em fa l'efecte que caldria, a partir d'ara mateix (ja es deu estar fent fa temps) un avís molt clar a navegants: qui surt de la zona de seguretat no té garantida, clar, la seva seguretat.... però això, amb les famílies davant de les pantalles de TV, és com no dir res...

pau ha dit...

Hola Marca,

En primer lloc, no portar els dos pirates a Espanya. En segon lloc, deixar la ministra de Defensa que se n'ocupi i finalment, actuar amb celeritat des d'el primer moment.

Ciro,
Totalement d'acord. la responsabilitat és dels armadors del vaixell i d'ara en endavant més.
El paper de l'estat no ha de ser el de resoldre tots els problemes, però si es produeixen ho haurà de fer. Per tant, és millor actuar abans.

La pregunta de la quantitat de baixes, poquísimes. l'Opinió pública espanyola no està preparada per aguantar baixes.

Encara aniria a més jo, Ciro. Qui surti de la zona de seguretat serà multat i no tindrà llicència per fondejar.