dimecres, 4 de febrer del 2009

Zapatero i els banquers








Fixeu-vos en les dues fotos. Les dues són de reunions de Zapatero amb els banquers més importants d'Espanya, les dues fetes amb escassos mesos de diferència, tres.

La foto de la dreta és la de la primera reunió, amb sofàs, distesa i harmonia, quan feia poc que ZP proclamava el sistema bancari espanyol com el més fort del món.

La de l'esquerra és la darrera, la d'ahir. Ja no hi ha sofàs. Només hi ha taules i material de treball, i està presidit com si fós una aula d'una escola per el professor ZP. L'ambient és molt diferent. El "mestre" els vol renyar per el poc credit que donen a les empreses i als particulars.

Fixeu-vos també en l'escenografia. En la primera reunió, al fons hi ha decoració minimalista i quadres d'en Miró. A la reunió d'ahir, l'escenari és governamental, de treball, de cimera. Presidit per les banderes d'Espanya i d'Europa i per el logo de la Moncloa.

El gest que transmet millor el canvi d'escenari és el d'Emilio Botín, President del BSCH. En la imatge del novembre està relaxat, ben acomodat en el sofà i amb gest de "compadreo", en canvi en la reunió del febrer, està assegut a la cadira, al "pupitre" i sembla incòmode.

El missatge de l'imatge és claríssim i el seu efecte també. Zapatero sempre ha sabut jugar amb la comunicació política i la imatge. Molt més del que la gent es pensa.

Tot i que amb un atur del 15% i pujant, la percepció de les imatges es distorsiona. Ja no n'hi ha prou amb la imatge. Cal lideratge, idees i sobretot, acció.

2 comentaris:

pau ha dit...

Si Daniel, el problema és que no n'hi ha prou amb la comunicació. Les idees són la clau,la comunicació el reforç. I Zapatero no sé si té idees per afrontar un canvi de model productiu que ja fa temps que donava simptomes d'esgotament.

Anònim ha dit...

la comunicació no soluciona els problemes però ajuda... i la comunicació de la crisi falla des del minut 1...