dissabte, 30 de maig del 2009

L'estratègia del PSC













El PSC, de la mà de José Zaragoza, ha tornat a realitzar una campanya electoral impactant.
Amb un disseny gràfic brillant i un missatge molt clar. Un missatge de contrast. Un missatge simple i efectiu: Tu decideixes, o uns o uns altres.

És la versió europea del "Si tu no hi vas, ells tornen"

De fet ha estat la campanya estrella de l'actual campanya electoral. Tots ens hem fixat en aquesta campanya i tots els altres partits l'han criticada.

El que m'ha sobtat és el fet que la majoria d'opinadors d'aquest país coincideixin en dir que aquesta és la campanya que sempre fa el PSC des que dirigeix les campanyes José Zaragoza.

No és així. És cert que l'estil és similar al de la campanya electoral de les darreres eleccions generals, però no té res a veure amb les campanyes de les municipals del 2007 i de les catalanes del 2006.

Si us en recordeu, en aquestes dues ocasions, el missatge de les campanyes era molt diferent al de l'actual. "Fets, no paraules" per a les eleccions catalanes del 2006 i "Noves idees" per a les eleccions municipals del 2007. Eren missatges positius. Eren missatges que no es poden considerar negatius.

Per què el PSC va utilitzar aquests missatges en aquestes dues eleccions-2006, 2007 i en canvi, utilitza el "Si tu no hi vas, ells tornen" en les dues darreres? I sobretot per què si tenim en compte que la direcció de les campanyes són obra del mateix equip?
Doncs perquè en les dues primeres eleccions el PSC és el cap de cartell, és el partit gran, el partit "catch all" que lliuta per guanyar les eleccions i presidir la Generalitat o l'alcaldia i, en canvi, en les altres dues eleccions l'epicentre de la campanya és a Madrid.

En les dues primeres hi ha una única campanya, la del PSC que intenta donar un missatge central adreçat a la majoria de la població. Ha de ser per força un missatge positiu.

En canvi en les altres dues - la del 2008 i la del 2009- hi ha dues campanyes: la del PSOE i la del PSC. La primera, és la que és central i positiva i la segona, la del PSC, serveix per complementar la primera, serveix sobretot per mobilitzar el vot.

Tant en les eleccions generals com en les eleccions europees, les campanyes de Zapatero i de Carme Chacón es complementen a la perfecció, així com les de López Aguilar i Maria Badia a les europees. En canvi a les eleccions catalanes o a les municipals, només hi ha una campanya: la de José Montilla i la de Jordi Hereu.

Així que, segons el meu punt de vista, és injust dir que el PSC fa sempre el mateix tipus de campanya electoral, el de "si tu no hi vas, ells tornen".

Només ho fa quan pot fer-ho i li convé. És a dir, quan tots els flancs estan coberts. Quan l'epicentre electoral no és a Barcelona.

I això no és res més que saber aplicar l'estratègia adequada en el moment adient.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt encertat, penso que el PSC visualitza a la perfecció el gruix de la població a qui va destinada la campanya: la gent és tonta.
Potser no es políticament correcta aquesta frase, però és així.
El PSC ha declinat fer política per centrar-se en el Marqueting.
Així doncs llarga vida al Marketing perque de la política ja n'estém farts

Albert Medrán ha dit...

un anàlisis molt encertat Pau, molt. Estic d'acord amb la diferència i amb un element que cites: és la campanya de la que més s'ha parlat i això quan un la dissenya ho busca. I és bo aconseguir-ho.

Unknown ha dit...

Brillant!

Marc. ha dit...

El PSOE es pensa que la gent és tonta, i el PP que la gent és ignorant. Però els Catalans que som? El dia 7 ho sabrem.