dimarts, 3 de març del 2009

Escenari post-electoral

El nostre viatge al País Basc ha estat interessantíssim i en un proper post intentaré transmetre totes les sensacions que ens han transmés els interlocutors polítics amb els que ens hem reunit. Avui però, m'agradaria parlar del complicat escenari postelectoral sorgit de les urnes.

El resultat electoral basc és complex, però el resultat de Galicia encara l'ha complicat més. En aquest sentit cal reconèixer al lehendakari Ibarretxe la intel·ligència de fer coincidir els dos comicis.

Si només fós qüestió de números, el resultat està molt clar: PSE, PP i UPD sumen i tots tres estan d'acord en recolzar a Patxi López. Per tant, López lehendakari. Però no tot és tant senzill.

En primer lloc, per què el PNB ha tret un molt bon resultat, millor del que s'esperava i el PSE no ha tret un resultat tant bo com s'esperava. No ha tingut la pujada que esperàven a Araba i Guipúscoa. La victòria del PNB és clara.

En segon lloc, per què el resultat gallec ho complica tot. El PSOE ha vist com en l'única elecció on s'enfrontàven clarament els dos grans partits espanyols, el PP creix i el PSOE baixa. I això en clau espanyola encèn les llums d'alarma en el socialisme espanyol. El PSOE, nota com en un context de crisi, el PP li trepitja els talons. A més, el proper mes de juny, hi haurà les eleccions europees i una victòria del PP seria terrible per el PSOE que tindria els tres propers anys de legislatura amb una inestabilitat terrible.

En tercer lloc, en el cas de que López fos president hauria de dependre dels vots del PP i pitjor encara, d'UPD. I això és perillosíssim, ja que et fa dependre del teu pitjor enemic en clau espanyola -el PP- que podria fer caure a López quan més l'interessés a nivell nacional. Dones la clau del govern al teu enemic. I ell l'utilitzarà en funció del seu interés. Del seu interés en clau nacional espanyola, que és la que realment interessa al PP i PSOE. I els seus interessos son oposats.
Si la presidència de López depengués de Rosa Díez, encara ho veig més complicat.

En quart lloc, segons totes les enquestes, el govern preferit pels bascos és un govern format pel PNB i PSE, i el que més rebutgen és un govern PSE-PP. Això també influeix.
Un govern ha de tenir una majoria social clara al darrera i el de PSE i PP no el tindria si tenim en compte els resultats i que el vot nul, el vot de l'esquerra abertzale ha sigut del 9 % dels votants, que significaríen 7-8 diputats.

Tot està obert i res està tant clar com sembla. I si no, fixeu-vos en les paraules de Patxi López a la nit electoral: "No renuncio a presentar la meva candidatura a lehendakari". Les paraules estan molt pensades. Si fos tant clar, diria: "Presentaré la meva candidatura a lehendakari". Patxi Lopez, va dir el que podia dir. Ni mes ni menys.

Tal com ens va dir un estratega del PP basc, el problema del PSE serà fer dirigir als qui han votat canvi, que López potser no serà lehendakari. Ibarretxe pot ser en aquest escenari la victima de la partida. Ho veurem.
De totes maneres, aquestes eleccions han donat un missatge clar per al govern de la Generalitat: el "model tripartit" està en crisi, la ciutadania vol governs forts. Suposo que és conseqüència de la crisi econòmica en la que ens trobem inmersos.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Un parell de preguntes:

I si Patxi López és Lehendakari... el PSOE perd el suport del PNB a Madrid, s'ha d'acostar a CiU i perilla el triprtit?

Si fan plegar l'Ibarretxe... podria tornar Imaz?

A vera qui serà el sacrificat!
Salut!

pau ha dit...

Hola Beta,
No. Zapatero si que s'ha d'acostar a CiU però no crec que Mas es torni a creure que el tripartit perilla. Suposo que esperarà fins quan toquin les eleccions. L'únic que pot fer avançar les eleccions a Catalunya és la dinàmica interna del tripartit.
Així és que no crec que CiU pacti amb el PSOE a Madrid. No l'interessa a Mas -potser si a Duran-. Si que pactaríen acords puntuals.

aquest és el nom que sobrevola la política basca. El que passa és que Ibarretxe ha tret un molt bon resultat. El millor de la història del PNB quan s'ha presentat sol, i això dificulta el nom de Josu Jon.
De totes maneres, en el cas que les negociacions es compliquéssin, és la opció més probable: govern PNB-PSE amb Imaz de president i suport del PNB al PSOE a Madrid. Falta que Ibarretxe vulgui i que Patxi López també.
El PNB evitarà sortir del govern ja que tenen una divisió interna brutal, però no pot renunciar a la lehendakaritza amb els resultats que va tenir.

Anònim ha dit...

Imaz no pot ser-ho perquè si no m'enganye no és diputat i el Lehendakari és triat pel Parlament Basc d'entre els seues membres.

Molt bona anàlisi ;)

pau ha dit...

Tens raó Taronget. Peròés sens dubte, lúnic nom que hauríen acceptat els socialistes. De totes maneres, és el nom del futur. Un govern dèbil en solitari de López recolzat pel PP i UPD, i fent política "espanyolista" -que és l'únic que li aprovarà el PP- no sé fins quan pot aguantar. I si no té gaire durada...