divendres, 18 de desembre del 2009

Senyals del 13D

http://projecte.cat/img/13D_SIIxII_VOTACAT_.png

Després de les consultes del 13 D, han sorgit tot un seguit d'interpretacions sobre les conseqüències que tindran per la política catalana aquest moviment sobiranista.

Han començat a sortir plataformes i agrupacions que volen atribuïr-se aquests vots, presentar-se a unes eleccions i ja somien amb l'estrapolació electoral que tindríen aquests vots. Lògicament, els partits polítics també fan els seus números per veure qui en pot treure més o menys benefici.

Jo per la meva part, només voldria fer tres pinzellades per tal d'intentar centrar el debat:

- La conseqüència més important del referèndum del 13D i dels referèndums que vindran, té a veure amb l'impacte mediatico-polític de les consultes:
Tots aquests aconteixements, estan marcant l'agenda política del país.
L'eix nacional preval sobre l'eix dreta-esquerra
. I sembla que no canviarà fins a les eleccions.
Per què? Per què hi ha dos partits que estan inmersos en aquesta espiral. Un del govern i un de l'oposició. Cap dels dos vol quedar al marge del debat. Amb aquestes circumstàncies és molt difícil canviar d'eix.

- Els votants que van votar a les consultes, no es poden estrapolar al Parlament.
Bàsicament, per què el votant mitjà no vota per un sol tema.
Hi ha una minoria que sí, però la gran majoria, vota per un conjunt de temes.
Així, la millor suggerència que podria fer a qui volgués capitalitzar aquests vots des d'un nou partit, és que tingui un projecte global per la societat a part del seu tema principal, en aquest cas, la independència.
Si us hi fixeu, a les consultes hi van participar molta gent provinent de molts partits. Tots són independentistes, però per a cadascú, la independència ocupa un espai diferent en la seva llista de prioritats a l'hora de decidir el vot.

- Bona part de l'electorat nacionalista s'està tornant sobiranista. El que sí que mostren les consultes i ja s'havia intuït abans, és que hi ha un moviment dins de l'electorat nacionalista i fins i tot catalanista. Les postures sobiranistes són cada cop més majoritàries. I això ho hauran de saber gestionar els dirigents del principal partit nacionalista.

En definitiva, el 13D dona moltes pistes. Molt interessants. Però el pitjor que es pot fer, és treure'n conclusions errònies. El diagnòstic és molt important.

2 comentaris:

ALEX ha dit...

No estoy de acuerdo con el apartado de tu analisis donde citas que el electorado nacionalista se esta volviendo soberanista. Auque si bien en la calle se observa una cierta tendencia a ello, creo que resulta atrevido afirmarlo asi, mas cuando los datos objetivos no nos confirman esta tendencia.
Si sumas los votos nacionalistas en anteriores consultas electorales en las poblaciones donde se ha producido el referendum observaras que el porcentaje de votos afirmativos resulta ser menor del numero de votantes a esas opciones. Por otra parte ERC el partido soberanista por excelencia lleva varias consultas perdiendo muchos votos.
Mi analisis seria:
1. El independentismo esta en una fase de expansion mediatica que le hace aparentar mas fuerza de la que tiene en realidad.
2. Esa fuerza aparente hace que CiU se posicione en posiciones mas soberanistas al objeto de teoricamente no perder votos nacionalistas, y apoye este tipo de consultas.
3. Este es uno de los puntos claves del movimeinto independentista, conseguir que otros partidos incluyan este aspecto en sus programas de forma que se genere una tendencia que abarque varios partidos como bien has apuntado.
4. CiU en mi opinion se arriesga a perder una parte importante de sus votantes, que son los que ya no han apoyado el referendum
5. Podria darse el mismo vuelco que sucedio en 1982 cuando tras el descalabro de UCD, CiU tomo para si una parte importante de esos votos, alcanzando posteriormente la mayoria absoluta. El beneficiado seria un PP asentado en posiciones mas nacionalistas y moderadas.
6. CiU podria terminar separandose y ahora Unio si que tendria la ocasion de recoger buenas gananacias acogiendo al catalaniasmo no independentista.
7. La conclusion final es que CiU esta siempre en un grave riesgo, ya que en caso de seguir apoyando las posturas soberanistas puede perder votos no independentistas, y en caso de no hacerlo puede perder votos soberanistas, aunque creo que estos serian los menos.

pau ha dit...

Alex,

Estoy de acuerdo en parte de tu analisis.
Y si, CiU siempre vive "al filo del abismo". Eso se debe a su papel de partido "catch All" (atrapalo todo) que tiene votantes independentistas y españolistas. Y aquí está su juego de equilibrios. Extremadamente dificil. como el PSC.

Lo que le ayuda, es sobretodo ser el único partido "no dependiente" con posibilidades de ganar y ser, la única alternativa posible al tripartito.
Estos son sus principales atributos en el contexto actual para acabar recibiendo voto útil y para que la posibilidad de dividirse que tu sugieres, no se produzca.