dilluns, 25 de maig del 2009

Què ha de tenir un relat (3): L'arc de transformació

No hi ha un bon relat sense un arc de transformació.

L'arc de transformació, és l'eix, la clau a l'entorn del qual gira tot bon relat. És en definitiva, el que dona sentit al relat, el que el fa memorable. És el veritable missatge del relat.

Si volem que la nostra història sigui recordada i es difongui, aquesta ha de transmetre un missatge. I la manera més eficaç per transmetre el missatge és a través del protagonista del nostre relat.

Per tal que sigui un gran relat, un relat memorable, aquest ha d'haver transformat al protagonista. Hi ha d'haver un abans i un després per el nostre protagonista, ja res tornarà a ser com abans per a ell. El relat l'ha marcat, l'ha trasnformat i aquesta transformació és degut a que la història era única i a que porta implícit un missatge molt potent.

Així doncs, al final del nostre relat, el protagonista ha de ser molt millor que no pas al principi. S'ha produït un arc de transformació: una sèrie de fets, que han fet que el protagonista canviï a millor. I aquest transformació, sempre porta implícita un missatge potentíssim. Una "moralina" o "moraleja".

L'acció de la història ha de convertir al nostre home, l'ha de fer millor, més fort, més ètic. I els consumidors del relat hem de veure aquesta transformació, hem de veure el que li ha costat, i la millora que ha suposat.

Fixeu-vos-hi. Totes les bones històries comecen amb un personatge que viu la seva rutina diària i un fet extraordianari -o no- trenca aquesta rutina i obre un seguit d'accions que acaben amb un personatge que deixa de ser normal per a ser heroïc. La potència del relat, ha tranformat a l'home del carrer emn un heroi. S'ha produït l'arc de transformació.

2 comentaris:

Albert Medrán ha dit...

Aplicaré la lliço al discurs del casament del meu cosí :P

Unknown ha dit...

Apassionant el cicle de posts!
Me l'he llegit tot d'una tirada.
Espero que n'hi hagin més en el futur.