dimarts, 14 de juliol del 2009

Conclusions electorals de l'acord de finançament

Tot i que encara és molt recent el pacte, crec que s'en poden extreure algunes conclusions:

- La comuncació del govern ha funcionat. Tant des d'el propi govern com dels partits que en formen part. Tècnicament, ha estat una bona lliçó de marketing polític. Segurament la millor d'ençà al primer tripartit. Han sabut fixar el missatge, han controlat els tempos, han dirigit la comunicació i han enganxat amb el peu canviat a l'oposició. A més, el guió de les negociacions cap de setmana ha estat ben elaborat.

- El tripartit en surt reforçat. És obvi que el govern surt més cohesionat després de l'acord de finançament. Això no vol dir que en surtin més forts els tres partits del govern, però si el tripartit com a marca. Segurament, el PSC recuperarà part de l'espai electoral que va perdre a les eleccions del 2006, el dilema és que passarà amb els altres dos partits que formen el govern.
I aquí hi ha les incognites.

- No tots els tres partits en sortiran reforçats. Si ens hi fixem, en les dues darreres eleccions al Parlament, sempre hi hagut un partit dels tres que en surt clarament afavorit. En les eleccions del 2003 va ser ERC, a les del 2006 va ser ICV, i segurament en aquestes serà el PSC. A costa de qui? Em temo que qui patirà en les eleccions del 2010 serà ICV i l'incognita serà quin resultat tindrà ERC. En el resultat d'ERC, en aquesta incognita, hi ha la clau per saber si el tripartit tindrà una tercera edició.

- Per primera vegada, es presentaran a les eleccions dues coalicions electorals: el tripartit contra Convergència i Unió. El que tant va intentar fixar David Madí serà una realitat al 2010. Amb aquest acord, el tema de les eleccions serà: tripartit sí o no. Continuïtat o canvi.
Amb la cohesió i l'entesa mostrada per els tres partits del govern, al 2010 no hi haurà lloc per
l' equidistància.

- Hi ha partit. Si fins fa uns mesos, semblava que el govern d'entesa no acabava d'arrencar i que difícilment tornaria a sumar al 2010, amb aquest acord, el que es visualitza és que encara hi ha partit. Que tot està molt obert i que els tres partits que formen el govern poden tornar a sumar. CiU haurà d'esforçar-se molt més i afinar més la seva estratègia si vol trencar el tripartit i els tres partits del govern veuen que si s'esforcen i segueixen aconseguint rèdits com l'acord de finançament, la reedició del govern està a tocar.

En definitiva, moltes conclusions que es resumeixen en una: Hi ha partit i el resultat és incert.

1 comentari:

Marc. ha dit...

El PP i el tripartit han pactat per retallar l'estatut? increïble però cert... Ho han fet al Consell de Garanties estatutàries (l'organ que ha de vetllar pel compliment del nou estatut).