dimecres, 12 de març del 2008

Saturn devorant als seus fills

Aquesta és la imatge que em vé al cap quan analitzo els resultats del diumenge i quan llegeixo amb més detall el resultat dels diferents partits.

El PSOE ha aconseguit una gran victòria, però el PP ha tret un molt bon resultat. De fet, el PP ha estat a prop d'aconseguir l'empat, si no fós per què Saturn (PSOE) ha devorat els seus fills.

Si analitzem els resultats, amb la mateixa participació, el PSOE aconsegueix el mateix nombre de vots que al 2004 (11.064.000) amb un increment de 38.000 vots, però el PP aconsegueix molts més vots que al 2004 (10.170.000) amb un increment de 400.000 vots. Gairebé tants com el que va necessitar per aconseguir la majoria absoluta del 2000.

I doncs, què ha passat?
Que el PSOE ha perdut bastants vots en sectors de centre i més espanyols de l'Espanya castellana ( Castelles, Andalusia, Murcia,etc.) però ha aconseguit incrementar vots a l'Espanya perifèrica, sobretot allà on hi ha partits nacionalistes o regionalistes.

El PSOE, per mantenir el mateix nombre de vots, ha hagut de devorar, de deglutir, als partits que en la darrera legislatura li van donar suport. Amb dues excepcions: CiU i BNG. Són els únics que han aguantat l'OPA del vot útil contra el PP. La resta, han acabat essent opats per el PSOE i els seus anteriors votants han garantit la victòria del PSOE.

Si analitzem les dades, veurem que IU ha perdut 340.000 vots (3 diputats), ERC ha perdut 360.000 vots (5 diputats), el PNB molt influït per l'atemptat, ha perdut 120.000 vots (1 diputat), Coalició Canària ha perdut 70.000 vots (1 diputat), CHA ha perdut 54.000 vots (1 diputat), PA ha perdut 130.000 vots, EA ha perdut 30.000 vots (1 diputat). En total, 1 milió cent-mil vots.

La majoria d'aquest vot ha anat a parar al PSOE i a l'astenció. El PSOE ha tirat de tots els vots d'esquerra possibles, ha assecat els seus pous. Ja no pot créixer més a l'esquerra, només pot créixer per el centre.

La futura batalla espanyola sentre PSOE i PP, serà per el centre, ja que difícilment el PSOE podrà mantenir tot aquest vot d'esquerres i nacionalista. Haurà d'anar a disputar-li els votants de centre al PP, que de moment va avançant sigilosament.

PD:
La pregunta que es fa molta gent, és que com és possible que el PSC hagi arrasat a Catalunya després dels problemes de rodalies, etc.? La resposta general és per el bipartidisme, el vot útil, etc.
Però jo, crec que hi ha un causa més important: ERC i ICV ha contribuït molt a aquest tsunami socialista. No només per què li han fet la campanya ( aturem al PP) sinó sobretot, per què la legitimació que ha fet ERC del govern tripartit i del president Montilla ( acusant a CIU que el PSC era més catalanista que ells, que el PSOE volia a Mas i no a Montilla, etc.) ha aconseguit que el PSC fós més ben vist per sectors socials que hi eren més hostils, com els propis votants d'ERC, i al final ha contrubuït que creiéssin el discurs dels líders d'ERC i féssin el pas de votar ERC a votar al PSC.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Amén!

Anònim ha dit...

Felicitats Pau pel post! A nivell català m'encaixa perfectament que sigui el PSC qui jugui el paper de Saturn, ja que és el PSC qui s'ha menjat a ERC i ICV. A més, el mite parla que Saturn tenia un germà gran (Tità)que l'aconsellà de menjar-se a la descendència per obtindre el tron i precisament estava casat amb una tal Cibeles (crec que les coincidències són òbvies). Només vull afegir que en el mite Cibeles va aconseguir salvar un dels seus fills (Júpiter) qui finalment va acabar vencent al seu pare, Saturn (no sé dir a qui correspon el paper de Júpiter, però estic convençut que això permetrà alimentar l'esperança de més d'un).

pau ha dit...

Ostres Guillem, jo no anava tant enllà, però bé, veig que el mite és molt suggerent.
Merci

Anònim ha dit...

ERC te més exvotants que votants. Una dada a tenir en compte.
lluís

Albert Medrán ha dit...

Pau, el titol no podia ser més bo! tinc gravada la teva cara a mesura que anàvem sabent els resultats, i el text que has penjat és coherent amb el que vaig veure

Anònim ha dit...

Seguint amb la mitologia... Saturn era, pels grecs, Crono (Kronos)(res a veure amb Chronos), se'l representava amb una falç (això sí, sense martell!) o una dalla, i va ser amb aquesta falç amb la que va castrar al seu pare Urà.
Posats a trobar coincidències ¿qui vol el paper d'Urà en aquesta farsa? :p

Per reblar el clau, recordar que les saturnals romanes eren unes festes dedicades a Saturn, que convertien la societat romana en un caos absolut. Eren una mena de Nadal-Carnaval on no es treballava, canviaven les lleis, els amos es feien esclaus i els esclaus amos...
Vaja, fa tot l'efecte que és del que té por en Rajuà quan parla de "desmembremiento" i "desintegración" de... Roma! :p


Salut!

Vicent Martínez ha dit...

Més enllà de l'encertada del mite, crec que el PSC no s'ha menjat ERC. ELs exvotants d'ERC es van quedar en casa en una gran majoria. Però l'anàlisi no és tan diferent...

pau ha dit...

Beta, veig que ets tot un expert/a en el tema.
Cento, el PSC ha ocupat un espai que tenia ERC. És veritat que només una part dels votants d'ERC van anar al PSC (25%?) i que la resta va anar en gran part a l'abstenció, però el fet és que el PSOE va ocupar l'espai que ERC va deixar buit.

Vicent Martínez ha dit...

Em referia bàsicament a la massa electoral, que s'ha tornat abstencionista. L'espai... ERC s'ofega en l'onada socialista perquè ja no té flotadors, s'han quedat a casa. Però, si són abstencionistes, són més recuperables. O no.

Per cert, la distribució d'escons a Girona crec que era l'única possibilitat que no havíem comentat: 2-2-1-1, 2-2-2, 3-1-1-1, però 3-2-1 mai!

pau ha dit...

Efectivament Cento,
Tal com deia en Marc, el PSC lluitava per treure-li el tercer a CiU, i suposo que o bé CiU ha guanyat el 6è, o el PSC ha guanyat el 6è.
Segurament és això darrer ja que el PSC triplica al PP, que era la condició per a guanar el 6è diputat.
Cento, grans profetes tu i jo!