dijous, 2 d’octubre del 2008

La gran oportunitat de Sarah Palin








Avui a la matinada, tindrà lloc el primer debat entre candidats a vicepresident dels EEUU. L'enfrontament serà entre la inexperta i pràcticament desconeguda Sarah Palin i el veterà senador Joe Biden.

La majoria dels analistes consideren que aquest debat és clau per veure si "l'efecte Palin" es desinfla i amb ell, les opcions de John Mc Cain per arribar a la presidència dels Estats Units.
L'equip de campanya de Mc Cain, no ha deixat que Palin s'exposi gaire davant els mitjans de comunicació i des de fa uns dies es troba tancada preparant el seu gran debat. La majoria d'analistes interpreten aquests gestos com a símptomes de la debilitat de Palin davant Biden i com a preludi de l'enfonsament que patirà la seva candidatura davant de l'experimentat gentelman Biden.
És vox populi que el principal atractiu del debat és veure si Palin comet gaires errors.
A més a més, en contra dels dessitjos de la candidatura de Mc Cain, la campanya electoral estarà centrada en l'economia i aquest és un àmbit on sembla que Palin no té gaires coses a guanyar.

En contra de la majoria, considero que justament el fet que l'economia centri la campanya electoral pot afavorir a Sarah Palin molt més que a Joe Biden, John Mc Cain i Barack Obama. I ho podem començar a veure en el debat d'avui.

Sarah Palin representa millor que ningú en aquesta carrera elctoral al Main Street (al carrer principal de les ciutats) en contraposició als seus companys de carrera (Obama, Biden, Mc Cain) que representen més a Wall Street.
No representen Wall Street directament, però representen a aquells que ajuden a Wall Street a salval el coll: els polítics de Washington.

Si alguna cosa no s'assembla Sarah Palin és a la classe política de Washington. Ella representa millor que ningú a l'americà blanc mitjà. Que té problemes per tirar endavant una casa de set membres i com a mestressa de casa que és, sap el que és gestionar l'economia familiar. És la candidata que té més punts en comú amb el Main Street.

Això és el que hauria de fer Palin en el debat amb Biden. Intentar ser la veu de la gent del carrer, de l'americà mitjà. Intentar llançar el missatge a aquest americà (la majoria) que està totalment en contra de que Washington salvi a Wall Street amb els diners del Main Street.

Palin hauria de plantejar el debat amb aportacions constants al seu perfil personal, a la seva distància dels polítics de Washington, plantejant temes com el de l'economia a través d'exemples personals sobre com portar l'economia domèstica o sobre com arribar a final de mes. Ha d'intentar erigir-se a la portaveu del Main Street, de la gent del carrer, de "l'americà emprenyat".
I si s'equivoca a l'hora de situar Pakistan en el mapa. millor. I si dona respostes simplistes, millor. Com l'americà mitjà ho faria.

És probable que després del debat d'aquesta nit, les enquestes i els opinadors, donin com a clar guanyador a Joe Biden.
Però això no serà lo important. Allò veritablement important ho comprovaran els estrategues de Mc Cain dos dies després: veure si s'ha guanyat els targets claus que necessiten per arribar a la Casa Blanca ( White working class, Soccer's mum, etc.)

És molt probable que Palin perdi el debat i alhora es converteixi en la veu del main street.

Sabrà aprofitar aquesta oportunitat?

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Llavors, per part de Biden la pregunta a plantejar és: Amb qui confieu més perquè us tregui de la crisi?
Jo sincerament preferiria que fóns un expert en el tema més que no pas el predicador del barri. Quan la butxaca està en joc la proximitat i simplicitat està molt bé, però les garanties pesen molt més. No creus?

pau ha dit...

Si, Guillem, però com tu ja saps, la raó no sempre és el que dacanta el vot. Hi ha altres factors com els valors, l'emotivitat, l'empatia, etc.

Recorda que de les tres preguntes que segons Karl Rove es fan els electors per decidir el vot, una és:
És preocupa realment per la gent com jo?
Aquí és on ha d'incidir Palin.

A més, en contextos com l'actual, un cert populisme sempre dona rèdits, i més als USA.

Anònim ha dit...

Palin té una avantatja, cau bé a la classe mitjana conservadora, que no a la independent i demòcrata. Però la desavantatge son els temes: relacions internacionals y economia. Amb el primer no quedarà gaire bé, però ningú ho espera. El problema és el segon. Palin no només representa l’economia Bush, si no que tot i caure simpàtica a mesura que passin els minuts del debat, la seva credibilitat anirà minvant y aparèixer com una persona propera no és suficient. Com més economia més refugi busquem en els experts.

pau ha dit...

Carlus,
Tens raó en el cas de la política internacional, però en el cas de l'economia, si ho fa bé, crec que guanyarà Biden però en treurà més rèdit electoral Palin. Ha de mostrar-se com qui és igual que l'americà mitjà. Si ho aconsegueix, guanya.
Tots som conscients que no té possibilitats si parla de política econòmica o macroeconomia, en canvi,si parla de l'economia de la famílies americanes (hipoteca, escola, llista de la compra, etc.) pot sortir-ne molt ben parada.
Ho ha de fer bé, però.