dijous, 28 de febrer del 2008
La jornada electoral i els blocs
El proper 9 de març, un servidor i l'amic Medran estarem seguint la jornada electoral "in situ" a Madrid, i per tant, no podré fer un seguiment al recompte com voldria, navegant per les webs i els blocs. Espero que l'Albert em deixi el portàtil en algun moment (i a veure si s'anima en Ferran).
El motiu del per què comento això és per què tot i l'explosió blocaire que hi ha a Catalunya i també, a Espanya, encara no s'ha plantejat un debat clau que s'ha plantejat en totes les societats on els blocs tenen un pés important en la comunicació: el paper dels blocs en la jornada electoral.
Aquest debat va sorgir amb força a les darreres eleccions presidencials franceses, quan un parell de bloguers van anunciar que publicaríen el resultat de l'enquestes a peu d'urna que realitzen els mitjans, sobretot les TV, abans de que es tanquéssin els col·legis electorals a les 20h.
La llei francesa a l'igual que l'espanyola prohibeix publicar els sondejos a peu d'urna abans que es tanquin els col·legis electorals per tal que aquests no influeixin en el sentit dels vot dels ciutadans.
L'anunci de Jean Marc Morandini i Guy Birenbaum va aixecar una enorme polèmica a França i els dos blocaires van ser amenaçats per la justícia francesa.
Finalment, els sondejos es van publicar a les 18h tal com havíen anunciat els bloguers, però no a través dels seus blocs sinó a través de webs belgues.
És un debat formidable. És ètic influïr en el sentit del vot? O el ciutadà ha d'estar informat com passa als EEUU?
No vull ser jo qui respongui aquestes preguntes, el que m'interessava resaltar és com tot i el desenvolupament tecnològic i la comunitat digital que tenim, aquests debat és inexistent. És quelcom cultural? ètic? estètic?
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada