dimarts, 18 de novembre del 2008

Liberals

Liberals, la paraula de moda. Per l'esquerra europea són els culpables de tots els mals, tot i que recentment la paraula només apareix si és en forma d'insult i acompanyada del prefix neo.
Per la dreta nord-americana els liberals són el cavall de Troia dels enemics d'Amèrica. Són els culpables de la decadència moral del Estats Units d'Amèrica.

Com és que un a mateixa paraula provoca tant d'odi i ressentiment al llarg d'Occident? I com és que la definició de liberal tingui una connotació tant diferent als EEUU o a Europa? I com és que és la definició per referir-se negativament a l'altre? tant per la dreta americana com per l'esquerra europea?

Liberal vé de llibertat. És segurament aquell qui defensa la llibertat i és aquí on segurament trobarem la resposta.
Pels americans liberal és aquell qui defensa la llibertat en qüestions morals o culturals i en canvi, a Europa, liberal és aquell qui defensa la llibertat en l'economia.

Com sempre l'explicació sol venir de la història. i de l'evolució històrica del terme.
El que diferencia a la dreta i a l'esquerra als EEUU no és la llibertat econòmica ja que tots dos econòmicament parlant són liberals, el que veritablement els diferencia és la qüestió moral i cultural. La batalla als EEUU entre dreta i esquerra no es produeix en el camp de l'economia sinó en el camp dels valors, de les tradicions, de la moral. És una batalla cultural.

En canvi a Europa, en qüestions culturals no hi ha grans diferències, el secularisme i el relativisme són hegemònics a dia d'avui en el vell continent. El que de veritat està en qüestió a Europa és el model social europeu, és a dir, l'estat del benestar. I és aquí on es planteja la batalla, en l'economia. La batalla econòmica a Europa està ben oberta i es planteja una lluita entre dos models: una economia més proteccionista i controlada o una economia menys proteccionista i més oberta.

En definitiva, un exemple de com cadascú de nosaltres definim els conceptes en funció dels nostres interessos, de les nostres preocupacions. Si bé, amb un punt comú: el liberal és el culpable de tot.

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Un liberal és un llibertari corromput, perquè, al cap i a la fi, les diferències no són tantes.

carlus ha dit...

Que forts anam...

Anònim ha dit...

I no ens cantes la cançó del Facebook???