dijous, 7 de febrer de 2008

El triomf de Dick Morris
Després del Superdimarts, la cosa es comença a aclarir i ja podem afirmar que la cosa està entre aquests noms: Hillary Clinton, Barack Obama i John Mc Cain. Un d'aquests tres serà el proper president dels Estats Units.

Tenen alguna cosa en comú aquests tres noms?

Segons el meu humil punt de vista, tenen les tres principals caraterístiques que Dick Morris -l'influent assessor de Bill Clinton- conclou que ha de tenir un líder polític que aspiri a la presidència del seu país, després d'analitzar els principals líders polítics de la història contemporànea.

En el seu llibre "Juegos de poder", Dick Morris analitza alguns dels principals líders polítics mundials ( Churchil, Lincoln, Wilson, Reagan, Mitterrand, Blair, Koizumi) i estudia quines característiques tenen en comú aquests líder. Per Morris les tres principals característiques són:

- mantenir-se fidel als seus principis
- triangular
- movilitzar a la nació en temps de crisi

Si ens hi fixem, els tres candidats amb més possibilitats de ser escollits president dels EEUU compleixen aquestes tres característiques. Els que han quedat més enrera, no.

Hillary Clinton: Si alguna cosa té Hillary Clinton és que és té uns trets que la caracteritzen i que han fet que molts treballadors, llatinoamericans i dones la recolzin i la mantinguin a la lluita: el Medicare. El seu intent de reformar de la sanitat pública que va fracassar estrepitosament als anys 90, sota el primer mandat de Bill Clinton, és ara, el seu millor aliat. El nucli dur dels seus votants concidera necessaris justament, aquells temes dels que ella sempre s'ha preocupat i que no van ser acceptats en el seu temps: la millora de la sanitat i l'educació pública.
Pel que fa al tema de la triangulació, la Hillary triangula molt: liberal en temes socials i conservadora en temes de seguretat (tant sigui interior com a Irak). Per a movilitzar la nació darrera seu, ha cuidat molt la imatge de mare dolça i severa que vol donar.

Barack Obama: La primera característica de Morris, Obama no la compleix del tot, però la cumplirà d'aquí quatre anys. Si no és escollit president al 2008, el tsunami Obama serà molt més intens d'aquí a 4 o 8 anys, i les idees que ara defensa Obama tindran molta més força. Pel que fa a la triangulació, també triangula molt, però a l'inversa que la Clinton: és molt liberal (d'esquerres) en grans temes polítics com la retirada de la guerra de l'Irak o el multilateralisme, però en canvi, és molt més moderat o conservador en temes socials. En aquest aspecte, busca més de centre.
Pel que fa a la movilització en época de crisi, és potser, on ha sobresortit més. Ha creat un moviment nacional que té entusiasmats als seus seguidors. Té una part del país totalment entregada a la seva persona que no para de cridat: Yes, we can!

John Mc Cain: També cumpleix les tres condicions. Va perdre la candidatura a la presidència per el partit republicà, davant de George W. Bush al 2000, però ell s'ha mantingut fidel als seus principis i vuit anys després, esdevindrà el candidat republicà. Pel que fa a la triangulació, Mc Cain és un gran triangulador: conservador en aspectes morals i de defensa, és liberal en temes socials com la immigració, la sanitat, etc. També és molt liberal en temes étics com el fet de ser crític amb finançament de les campanyes, amb Guantanamo, etc.
I finalment, ell, a l'igual que la Hillary, vol ser el "comandant en cap" de la nació. Un comandant més tradicional, més militar, més masculí.

En definitiva, si alguna conclusió trec del desenvolupament actual de les primàries americanes, és que Dick Morris tenia raó. És el triomf de Morris.