divendres, 15 de febrer del 2008

L'enquesta del CIS



S'ha publicat l'enquesta del CIS i ha donat uns resultats preocupants per el PSOE. No per res, sinó perquè dóna un resultat d'1,5 punts d'avantatge del PSOE amb un +/-2 d'error.
Jo, si fos socialista em preocuparia. Molts socialistes em comenten que la diferència és més gran, però com diria en Zapatero, cal que sembli ajustat per movilitzar l'electorat socialista.

Fa temps que crec que hi pot haver una sorpresa i que si el PSOE no s'espavila, s'endurà un ensurt. Per què? Per molts motius, que marquen una tendència gens favorable al socialisme:

- L'enquesta del CIS dóna un resultat tant ajustat que és difícil equivocar-se amb un 2% de marge: tant pot guanyar el PSOE amb un 3,5% de marge com el PP amb un 0,5%. Ho deixa tot molt obert. Passi el que passi, el CIS l'haurà encertat.

- El PP va guanyar les eleccions municipals amb una certa diferència. Sempre qui ha guanyat les municipals, ha guanyat les generals.

- El baix clima electoral. No hi ha movilització, tret dels electors populars. La participació baixarà i sobretot a Catalunya

- El CEO,anunciava avui, que el PSC perd intenció directa de vot (un 25% de l'últim baròmetre) i el més preocupant, Carme Chacón és la quarta valorada, per darrera de Duran, Herrera i Ridao.

- El PSOE no té cap missatge per aquesta campanya. El PP el té molt clar i és molt simple: valors espanyols (tradició, espanya, etc.) sentit comú i ordre. Quin és el missatge del PSOE? Sense missatge no hi ha campanya. Els "logros" de la legislatura estan amortitzats: estatuts, procés de pau i economia. Només queda l'increment de drets, però amb això no es guanya unes eleccions.

- Les corrents polítiques que venen d'Europa. Hi ha una corrent conservadora claríssima. Algú creu que el PP hauria sigut tant clar i dur amb el tema de ñla immigració sense aquest corrent de fons que l'ampara?

En definitiva, hi ha partit. I tothom haurà de suar la samarreta, no hi ha res guanyat.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Creus que això pot canviar massa en 3 setmanes?
Lluís

pau ha dit...

Lluís,

Tot pot dependre dels debats, per que, pel que fa a l'estratègia del PSOE no la veig gens clara, és molt difusa i ara ja és massa tard per rectificar. L'única manera de canviar la tendència abstencionista i passiva dels votants del PSOE, és o bé movilitzant el votant amb una campanya de confrontació dura o bé esperar que els debats serveixin per a descartar a algun candidat o bé si es produeix algún fenòmen com en el 2004.
De fet, si els votants socialistes veuen possible una victòria del PP, també servirà per a movilitzar-los.