dilluns, 17 de desembre del 2007
ESTRATEGA VS ESTRATEGA
SUNZI
"Aconseguir cent victòries en cent batalles no és l'ideal suprem. L'ideal suprem és vèncer l'enemic sense batalla"
KARL VON CLAUSEWITZ
"Introduïr en la filosofia de la guerra un principi de moderació és un absurd. La guerra és un acte de violència destinat a forçar a l'enemic a sotmetre's a la nostra voluntat"
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
6 comentaris:
és molt més wapo en Clausewitz! on vas a parar!
...la guerra no és res més que la continuació de la política per altres mitjans...
Home, la veritat és que és molt més fí. Això t'ho reconec
Des de la meva absoluta ignorància pel que fa a aquest tema, em sembla que Sunzi parla de teoria (ieal suprem) mentre que Von Clausewitz tira pel dret de la manera més pragmàtica possible.
En el fons, el que diuen no és tan diferent; l'objectiu en ambdós casos és sotmetre l'enemic.
Discrepo que en aquest cas el més fi sigui Von Clausewitz. El seu sistema és més barroer, tot i que probablement més efectiu. Si Sunzi aconsegueix el mateix que VC evitant la confrontació...¿no és el súmmum de la finesa?
Salut!
Si, Beta, en aquest sentit si. Lo de fí era en realció a l'estètica dels dos personatges, en la seva imatge física. Era una parida.
Pel que fa al tema, Sunzi és molt més pragmàtic que Clausewitz. Sunzi té un gran sentit d'estat i és conscient de les pèrdues que representa una guerra per a un país, per això diu "prende un exèrcit intacte és millor que destruïr-lo" per ell, qualsevol guerra, confrontació, etc. té uns costos, unes pèrdues i l'estratègia s'ha de basar en aconseguir l'objectiu minimitzant les pèrdues, els costos.
En canvo Clausewitz, tot i tenint en compte els costos, prioritza els objectius a aconseguir.
Entesos. En tot cas, llegint el teu bloc vaig descobrint personatges que, a part d'interesantíssims, fan una mica de por! Quins peces!
Salut!
Jo vote per la via xinesa. A més, com el llibre és curtet, va bene!
Albert, has triat malament...
Publica un comentari a l'entrada