divendres, 19 d’octubre del 2007

Falta algo, ZP



L'amic Julián Santamaria (director de NOXA i exdirector del CIS) m'ha comentat més d'una vegada, que el president Rodríguez Zapatero és un fanàtic, un obsessiu de les enquestes i que sovint el truca per comentar dades i analitzar les diferents enquestes, al ser ell un dels més grans experts en estudis d'opinió d'Espanya.
De fet, ZP, és un polític que controla molt bé totes les eines que ha de controlar un polític en les societats actuals: tarannà (talante), comunicació i enquestes. Comunicativament és un bon candidat. És molt disciplinat en la comunicació, utilitza molt els seus assessors, i innova en l'utilització de de les noves eines de la comunicació política.
La seva recepta és molt senzilla: Diu el que la gent vol sentir d'una manera senzilla i amable i a més, amb una forma, un llenguatge modern.
És a dir: enquestes+ talante + comunicació. La formula és la idònea.
I doncs, com és que es troba en un empat tècnic amb el PP? Què falla?
El fons. Les idees, la ideologia.
La gent, no percep que darrera Rodríguez Zapatero hi hagi una estratègia, uns valors, unes conviccions clares. Perceben que es guia massa per els estats d'ànim de la ciutadania (enquestes), per el tacticisme, per el dia a dia.
Totes les reformes que ha intentat endagar, han quedat a mitges -estatut, procés de pau, memòria històrica- per què li ha faltat la convicció, la trajectòria política que tenen els líders. Amb un contingut més profund i amb la comunicació i imatge que té, ZP, estaria a molta distància del PP.
El polítics que han esdevinguts líders nacionals, són els polítics que a més de ser bons comunicadors, transmetíen una idea de nació, de país, amb convicció. I la gent, se'ls creia i s'hi sumava. Són el cas de JF Kennedy, Bobby Kennedy, Reagan, Miterrand, Clinton, Pujol, Sarkozy, Blair, Maragall.
A Zapatero, li passa una mica com a la Segolene Royal. No es visualitza bé, quina idea d'Espanya té, a part que sigui un país més modern i amb més drets que la del PP.
El relat, el discurs no és complert, no és harmònic i s'abusa massa dels impactes: promeses xec, videos,etc.
Com diria aquell, la comunicació, no ho aguanta tot.

PD: Està molt bé el vídeo nou Z de Zapatero, ara, no m'agrada gens que el president del govern -tot i que sigui en broma- es dediqui a maltractar l'idioma. No està l'educació espanyola per anar fent bromes.

4 comentaris:

Marc. ha dit...

Bon dia Sr.
Sòc en Marc Sàez i he entrat al teu blog aconsellat pel més petit de la saga HERAS, els escrits són molt interessants i no cal dir que seràs un dels meus referents a l'hora d'entrar una estona a la xarxa, sempre que la dona no s'emprenyi.
Salut i Força.
PD: si vols pots entrar al meu blog, http://novapatria.blogspot.com

pau ha dit...

Hola Marc,
Ara mateix entro al teu bloc

Donaire ha dit...

Hi aprenc moltíssim amb el teu blog. Imprescincible. Moltes gràcies.

Coincideixo amb tu amb el "iutub" del ZP. Molt fresc. I em permeto discrepar d'una apreciació final. convertir les dés finals en zetes no és maltractar l'idioma, sinó un localisme. T'ho dic com a salmantí d'origen. I jo penso que el castellà (i totes les llengües) s'han de parlar amb accent. El normatiu és una construcció, una ficció. Un valencià que parla català utilitza variants locals, que donen més personalitat al català.

Una abraçada

pau ha dit...

Moltes gràcies pels elogis professor Donaire. I més venit de qui venen, d'un referent en la política 2.0.
Tot i que entenc que la broma de l'idioma i la Z, és una tècnica molt bona, utilitzada en el món anglosaxó i que dóna bons resultats: rui-te'n de les teves errades, dels teus tics, i la gent et percebrà millor, com algú més normal i proper, més segur i menys distant. Continuo pensant que parlem molt malament el català i el castellà, i els personatges públics poden i han de contribuïr a millorar-ho.
De totes maneres, segur que l'efecte de la broma ha estat positiu en l'lectorat.