dimarts, 23 d’octubre del 2007

La base per guanyar unes eleccions: el Relat



En un procés electoral hi ha multitut de factors que intervenen i que fan ballar el resultat en una direcció o una altra, però per la meva experiència i la meva observació, hi ha un factor que és el determinant i que tots els polítics que són recordats i valorats per la ciutadania tenen: un bon relat.
Un bon relat, no es pot planificar a mesos vista, no es pot improvitzar. El relat és la unió de molts factors que cristal·litzen en un candidat que té un discurs comprensible i esperançador per la ciutadania.
El relat és l'articulació d'un discurs creïble, harmònic, esperançador i necessari per els electors.
Per tal que el discurs polític sigui creïble i es converteixi en relat, tots els factors que hi intervenen -programa, candidat, trajectòria del candidat, partit, etc.- han d'estar amb total harmonia amb el discurs proposat. El relat és tot: passat, present i futur concentrat en un discurs polític encarnat per un candidat. Si alguna cosa grinyola, ja no pot ser un bon relat.
Hi ha quatre característiques bàsiques d'un bon relat:
- El candidat ha de transmetre preparació i lideratge, ha de representar el relat i portar-lo a terme.
- El context on s'enmaraca l'elavoració del relat és determinant. El relat ha de contenir anhels i respostes als neguits de la gent en un context determinat. Pot ser en temps de guerra, de crisi, de bonança, etc.
- Ha de contenir elements essencials, ancestrals de la societat, ciutat, nació a la que parla. Ha de tocar la fibra en l'escència d'allò comú.
- Un relat no és tal sinó transmet esperança en el futur

Totes aquestes característiques han d'encabir-se en una forma senzilla, atractiva i emocionant. La forma és molt important, per això en diem relat, perquè el relat fa molt més comprensible una proposta política.
Qualsevol relat -una pel·lícula, un llibre, un conte - és compresible per a tothom, per què té una estructura clàssica i per què és fàcil de recordar.
Hi ha però una altra fase, què és en la que hi intervé la comunicació política i és en harmonitzar tots els elements per tal que el relat es comuniqui de manera eficaç.

2 comentaris:

Albert Medrán ha dit...

crec que per aquestes terres fa temps que falta relat...

pau ha dit...

Totalment d'acord Clausewitz.