dimarts, 18 de desembre del 2007

el control del tempo


Avui hem tingut un exemple clar de la importància de controlar el temps polític, el control de l'agenda.
El president Rodríguez Zapatero ha anunciat -arrel de la proposta dalguns membres de l'executiva del PSOE- que modificarà la llei de l'abortament en la propera legislatura, per tal d'establir un calendari i facilitar-ne l'opció en les primeres setmanes.

No li ha servit de gaire a Zapatero les classes amb George Lakoff. És un error monumental treure aquesta proposta just quan la premsa porta setmanes parlant sobre el tancament de clíniques abortistes i posant a la presó metges que cometien il·legalitats en aquest tema. Aquesta investigació, s'ha allargat en el temps i sembla lluny d'estar tancada. S'ha creat un marc de referència negatiu en el tema de l'abortament. L'opinió pública l'associa a quelcom il·legal, negatiu. I mai has de proposar res en un moment en que l'opinió pública està sensible.

Si el que es volia era fer un gest per l'electorat d'IU, es podia fer en un altre moment, d'aquí a unes setmanes, quan tot s'hagués calmat.

És molt important triar el temps en el que llances le teves propostes polítiques, i mai ho has de fer quan la gent està sensibilitzada negativament en l'àmbit de la proposta.

PD: just he acabat d'escriure el post, Zapatero anuncia que retira la proposta i que és un tema que s'ha de consensuar en un futur.
Sort que encara deu tenir algún bon assessor o ha estat el mateix Lakoff?

10 comentaris:

e-Xaps ha dit...

Molt bon post. Fins i tot tan sols amb una mica de lògica es veu que no era el moment ni molt menys per a fer aquesta proposta. A més, s'està en plena investigació policial sobre aquestes clíniques, si surt quelcom més, en una setmana la "bola" encara s'hauria fet més gran, si la presenten.
Sort tenen que algú s'ho ha dit.

Salut!

Anònim ha dit...

Segueixo des de la meva ignorància. Pot ser, com dieu, que sigui un error estratègic la proposta de Zapatero; no us ho discutiré. D'altra banda...retirar una proposta just després de fer-la ¿no és un error encara més evident? A mi personalment em suggereix precipitació, manca de solidesa, irresponsabilitat, electoralisme, improvisació, dubte, feblesa i renúncia: res de bo.
El pitjor és que aquest pecat sembla molt comú en el món polític actual. Es parla molt de que falten estadistes... potser el que falta és coherència i uns objectius clars i concisos. L'estratègia pot ser important a curt termini, però és insuficient si el que es vol vendre és buit. L'estratègia és condició necessària però no suficient... o no hauria de ser-ho.

Salut!

Anònim ha dit...

Beta:
Tens part de raó, però crec que és millor rectificar a temps que no pas tirar endavant una proposta que no era apropiada de fer en aquests moments. Desgraciadament els polítics tenen la mala costum de no rectificar, l'orgull suposo, però quan ho fan sel's ha d'aplaudir.

pau ha dit...

Xavier, Beta i Anònim,

Retirar la proposta és una bona opció. L'error és haver-la fet, però si ho fas, és millor rectificar: Tema desactivat. Si s'hagués mantingut en el tema, s'hagués mantingut en l'agenda.

Beta,
L'estratègia és importantíssima. Però tens raó, hi ha una cosa prèvia: les idees. La batalla de les idees és el que mou la política.
Un bon polític ha de tenir sobretot dues coses: idees (projecte, valors) i estratègia (com portar-ho a trme), i lligat amb un bon relat.

Vicent Martínez ha dit...

Per primer cop en temps, dissentiré públicament d'un post de Pau.

No crec que siga una errada el tema de l'avortament. Al contrari. A mi em pareix que s'ha presentat i retirat premeditadament. La investigació sobre les clíniques avortistes, quina repercussió està tenint a Espanya? Bastant relativa. A més, si escolteu tertulians, i sobretot tertulianes, que parlen del tema, inclús professionals del sector, reclamen a crits un debat sobre l'avortament.

A quantes dones coneixeu que estiguen en contra d'aquest debat? La llei és antiga, confusa i està mal feta. I les dones, qui pateix les conseqüències, ho saben. La investigació esclareix una cosa: cal posar-hi ordre.

La moral catòlica està de cap a caiguda a Espanya, és un fet. Jo crec que posicionar-se en el debat de la dignitat de la dona li va bé a Zapatero. Després retira la proposta, però ja se n'ha parlat, i ell s'ha posicionat per obrir un debat. Tira la pedra i amaga la mà, però la pedra ja vola. I li ha caigut en el cap a Rajoy, perquè la dreta, en aquest sentit, té les de perdre.

És només una opinió, però jo ho veig així. Han vist l'oportunitat d'incidir en el sector femení, ho han fet i han deixat fora de lloc a Rajoy.

Eps, potser m'equivoque, eh?

pau ha dit...

Cento,
M'agrada que dissentim.
Tens part de raó, en ZP busca el vot femení, però el tempo en el que ho proposa és horrible. Els frames o marcs de referència estan marcats negativament. No ho propossis quan hi ha detencions de metges que actuen il·legalment.
No crec que sigui una estratègia calculada de proposar i retirar i així enviar el missatge a les dones. Més que res, per què reforça la imatge que més mal li fa a ZP: la imatge de frivolitat i manca de projecte. És més, acabes mal vist per els que no són favorables a facilitzar l'avortament, i alhora, acabes disgustant als partidaris per el fet d'haver cedit i rtirat la proposta.
Sicerament Cento, no crec que hi hagués gaire estratègia en l'actuació de Zapatero.

Anònim ha dit...

A veure si ho entenc:
Si és un globus sonda que pretén capar vot femení, ha errat escollint un moment poc idoni.

Si és una imprevisió rectificada, també erra, però menys que si no ho hagués retirat acte seguit. Accepto que rectificar és de savis... però de savis que s'han equivocat!

Sigui com sigui, si es tractava de no quedar com un frívol sense projecte, s'hi ha ben lluït.

Pau- Abans em comentes: "Un bon polític ha de tenir sobretot dues coses: idees (projecte, valors) i estratègia (com portar-ho a trme), i lligat amb un bon relat."
La meva pregunta és: en cas de necessitat,¿cal subeditar les idees a l'estratègia o a l'inversa?

A mi em sembla que s'està prioritzant l'estratègia en més ocasions de les que caldria, i que això és precisament una de les causes de l'abstenció, per l'allunayment que provoca entre elector i elegible.

Salut!

pau ha dit...

Beta,
El que hi ha moltes vegades a Catalunya és tàctica, no estratègia.
De totes maneres, pot ser que hi hagi molta estratègia sense idees, i que així es fagi, però el resultat mai serà guanyar unes eleccions, convèncer a la ciutadania, il·lusionar amb el teu projecte.
Les idees són la matèria prima, el producte de DO.
L'estratègia és la recepta. Són els passos que s'han de seguir per arribar a un plat, és la creació i articulació d'un prjecte per convertir uns ingredients (unes idees, uns atributs) en un plat (un resultat) i el relat, és l'art en que realitzes la recepta, la gràcia en que fas el plat.

És una metàfora una mica absurda que m'acavo d'inventar.
Quan jo parlo de la necessitat d'idees+estratègia i amb relat, és per guanyar unes eleccions.

Vicent Martínez ha dit...

La metàfora no sé si és absurda, però m'ha fet entrar gana!

Bé, 'triangularé' parcialment amb Pau i Beta. Proposar i retirar ràpidament no ha estat encertat, i dóna imatge de poca seriositat. Però crec que al tema de la regulació de l'avortament el PSOE té coses a guanyar i el PP a perdre. El PP suma zero: de principi tothom que hi està en contra el votarà per defecte, és un electorat ja excitat. I pot perdre pel centre: el vot femení, liberal i urbà no està, ni molt menys, contra una regulació seriosa de l'avortament.

En canvi, el PSOE pot guanyar quota femenina. Recordem, per altra banda, que Carme Chacón farà campanya amb cinc mesos d'embaràs, i això li dóna una força i una legitimitat per parlar com a dona, en molts temes, que no té, ni de lluny, un home.

El tema del marc negatiu és discutible, potser tens raó, Pau. Però a nivell de percepció (per tant, mooolt propensa a l'error) d'entorn personal i mediàtic, el debat sobre el dret a l'avortament s'ha despertat i es planteja obertament en termes liberalitzadors i de seriositat.

No sé, la veritat. Per altra banda, si ho han retirat tan ràpid serà per alguna cosa, alguna dada que els fa tirar-se enrere. Si no és que era un globus sonda, clar.

Sempre es pot convertir un fet negatiu en un catalitzador de propostes. Ara bé, si aquest era l'objectiu, ho han fet molt malament amb la retirada, això no ho dubte.

pau ha dit...

Cento, alguna cosa els ha fallat. Un globus sonda no pot ser, no té sentit a aquestes alçades.
Per mí, l'error és de temps, no de tema. El tema el podia tractar durant la campanya.