dimarts, 11 de desembre del 2007

El missatge de cap d'any



Com el seu nom indica, el "missatge" de cap d'any, és una oportunitat que tot governant utilitza per intentar transmete el missatge sobre el que s'ha fet al llarg de l'any, i sobre el que es vol fer en l'any que s'inicia.
Des que va accedir a la presidència de la Generalitat, el president Montilla, vol reforçar el missatge institucional tradicional de cap d'any, amb un entorn que reforci el missatge principal del seu pla de govern. És a dir, vol aprofitar el missatge de cap d'any per a reforçar el seu missatge polític: amb el discurs i amb la posada en escena.
El seu primer discurs de cap d'any, el va realitzar des de l'Hospital General de Mataró. Ahir, va anunciar que el discurs de cap d'any d'enguany, el realitzarà des d'una comisaria dels mossos d'esquadra del Penedés, i m'aventuro a dir, que el discurs de l'any que vé, el farà des d'una escola pública d'algun municipi de Lleida o Girona.

La idea que trasnmet aquest format no és dolenta, és intentar aprofitar una bona ocasió per a comunicar - el discurs de cap d'any- per reforçar el missatge polític
- la Catalunya social: sanitat, seguretat, etc.- a través de l'imatge simbòlica.

Si bé és una bona idea, no crec que sigui la més adient per dos motius:

- Primer, per què si alguna cosa necessita reforçar el president Montilla, és la seva imatge institucional, i el discurs de cap d'any, és una ocasió única per reforçar la imatge simbòlica del President de la Generalitat de Catalunya. Hi ha altres ocasions per transmetre les prioritats del govern. En canvi hi han molt poques ocasions per transmetre simbolisme i autoritat.

- Segon, per què seria una bona eina en altres èpoques com els anys 90, però en l'època actual, en l'època 2.0, tenim eines molt més bones per comunicar la imatge que volem transmetre de les nostre prioritats de govern.
Un videobloc o missatges institucionals a través de Youtube, són molt més útils per a transmetre el missatge polític i simbólic de les nostres prioritats de govern.
En aquest sentit, altres polítics ho han realitzat amb un èxit considerable com David Cameron, Barack Obama i desde fa poc, Artur Mas.
No només s'utilitzen aquestes eines des de l'oposició, des d'el govern també hi ha hagut èxits notables, com la felicitació de Tony Blair a Nicolás Sarkozy en motiu de la seva victòria electoral, a través del Youtube i en francés. Brillant

10 comentaris:

ALEX ha dit...

QUIZÁS LO QUE QUIERE ES DISMINUIR LA IMAGEN INSTITUCIONAL, ESTE ASPECTO MAS PROPIO DE UN JEFE DE ESTADO, COSA QUE POR MUCHO QUE QUIERAN ALGUNOS NO LO ES. POR EL CONTRARIO CON ESA IMAGEN AUMENTA LA IMAGEN DE REPONSABLE DE LOS SERVICIOS PRÓXIMOS A LOS CIUDADANOS (SANIDAD, EDUCACIÓN Y SEGURIDAD) AUTENTICA Y VERDADERA RESPONSABILIDAD DE LA GENERALITAT Y SU AUTENTICA FUNCIÓN DE SERVICIO PRÓXIMO A LA SOCIEDAD.
SI SE DEDICARAN MAS A ELLO, FRENTE A LA PERMANENTE REIVINDICACIÓN DE LO QUE NO LE DEBERÍA CORRESPONDER, NUESTROS CIUDADANOS ESTARÍAN MAS SATISFECHOS. YA TIENES UNA OPINIÓN DIFERENTE.

ALEX

Anònim ha dit...

Políticament, em sembla una presa de pèl i un cert menysteniment als símbols nacionals de Catalunya. Suposo que deu formar part de l'eliminació de la "crosta nacionalista" tan emprenyadora per molts sectors del PSC-PSOE.

I crec que electoralment resulta innocu. La majoria dels seus possibles votants no crec que tinguin gaire present la referència del discurs de Cap d'any del President de la Generalitat.

Evidentment, com diu el comentari de dalt, no transmet la imatge del líder d'una nació, sinó el delegat provincial d'un gran Ajuntament. Catalunya és més que un club de funcionariat (mossos, metges, mestres). Està clar que ell no comparteix la meva opinió. Hehehe!

Salutacions!

pau ha dit...

Alex,

Com ja deus suposar, discrepo de la visió que tens del que ha de ser un president de la Generalitat. Per mi és molt més que un alcalde.

David,
Coincideixo que el discurs del president ha de ser tot lo solemne que el càrrec implica

Anònim ha dit...

Aquests discursos s'els mira gent però no s'els escolta ningú, i amb aquest president gris encara menys. Aixó si, aquest any ens podrem entretenir mirant com és el despatx d'un alt funcionari.

Cristina Redondo ha dit...

Jo estic amb vosaltres, no crec que el seu missatge interessi a les persones que hauria d'interessar, més aviat, ens servirà per veure com és un despatx per dins que potser no haurien pogut veure d'una altre manera. I clar que hi han altres maneres de comunicar-se en l'època en que vivim, però aquesta opció que han fet ells forman part d'aquesta "grissor" que diem.
En fi...

pau ha dit...

Benvolguts anònim i Cristina,

Veig que teniu interés en veure el despatx, però em sembla que el missatge es farà des de l'entrada d'una comisaria dels Mossos.

Albert Medrán ha dit...

deixo un apunt; no en tinc la certesa però segurament té més audiència el del 11s que el de cap d'any; per tant és normal que vulguin deixen l'11s com a institucional i aquest fer-lo en llocs com aquests per reforçar la seva divisa de "fets no paraules".

Anònim ha dit...

COMPAÑEROS DE TERTULIA. PARECE QUE ESTO SE ANIMA EN LA DIVERSIDAD.
NO HE DICHO EN NINGÚN MOMENTO QUE CREA QUE MONTILLA QUIERA DAR LA IMAGEN DE UN ALCALDE, YA QUE DE HECHO LOS ALCALDES NO HACEN MENSAJES INSTITUCIONALES NI PARA LAS FIESTAS MAYORES. NUESTRA CONSTITUCIÓN Y EL ESTATUT (NUEVO Y VIEJO) RECONOCEN TRES NIVELES EN LA ADMINISTRACIÓN, (LOCAL, AUTONÓMICO Y ESTATAL) DÁNDOLES A TODOS UN CARACTER POLÍTICO. AUNQUE ALGUNOS LES GUSTARÍA QUE EL NIVEL AUTONÓMICO TOMARA COMPETENCIAS DEL ESTATAL, POR EL MOMENTO NO LE CORRESPONDE LEGALMENTE. NO OLVIDEMOS QUE COMO HA INSINUADO UN CONTERTULIO, MONTILLA ES MUCHO MENOS NACIONALISTA QUE SUS ANTECESORES, DE ALLI EL CAMBIO DE IMAGEN Y DE SIMBOLO.
REITERO LA IDEA QUE SI LA GENERALITAT CONCENTRARA SUS ESFUERZOS (Y PRESUPUESTOS) EN DAR UN BUEN SERVICIO EN LO QUE LE CORRESPONDE, QUIZÁS TODOS ESTARIAMOS MEJOR ATENDIDOS Y MENOS "EMPRENYATS", YA QUE AL FIN Y AL CABO ESA SENSACIÓN PUEDE CREARSE EN LA CIUDADANIA (OTRO TEMA INTERESANTE DE DISCUSIÓN).

ALEX

Anònim ha dit...

Crec que esta bé que es defugidels clàssics missatges "institucionals" de despatx, i buscar alternatives més properes a la gent.
Encara que no crec que una comissria dels Mossos sigui un lloc adient per donar-hi proximitat al ciutadà. Tot el contrari.
Ja tinc ganes de veure el primer "Polonia" del 2008, satiritzant l'escena.
Enhorabona pel blog, una molt bona eina.
Pau

pau ha dit...

Alex,
No crec que necessariament per què legalment el nivell institucional sigui inferior, no solemnitzis els missatges institucionals. No només Ibarrtexe no ho faria, Bono o Pla, tampoc.

Pau,
Hi ha moltes eines per aproximar la institució o el president al ciutadà. Hi ha "moments" per ser proper a la gent i moments institucionals.
I si, Polònia és molt cruel