dilluns, 3 de desembre del 2007

Eleccions a Andorra






Aquest cap de setmana, un grupet d'amics del màster, ens hem desplaçat a Andorra per fer un seguiment de les eleccions comunals a Andorra. Amb l'excusa que el company i amic Ferran Fernández dirigia la campanya del candidat d'Unió per Escaldes-Engordany, Toni Martí, l'Albert Medran, el Vicent Martínez, en Carlus Gómez, el gran Jorge Gerez i un servidor, ens ho hem passat pipa observant les perculiaritats de la jornada electoral andorrana.

Ha estat molt instructiu veure com passen la jornada electoral els andorrans. Hem visitat varis municipis: Andorra La Vella, La Massana i Escaldes-Engordany, i a tots, es repetíen dos fets que només es poden produïr en un país tant peculiar com Andorra:

- Només hi havia un col·legi electoral per parròquia -o municipi- i per allà hi pol·lulàven tot el dia candidats, periodistes, militants, electors, etc. Això només ho he pogut veure en municipis petits com Espolla. En eleccions conflictives, la tensió és terrible i el recompte dramàtic.

- En aquest col·legi electoral, es serveix menjar i veure gratis tot el dia. Durant tota la jornada, un servei de càtering va servint menjar i veure per als electors que s'acosten a votar. És impressionant! i, a més, van canviant el tipus de menjar en funció de l'horari: al matí croissants, madalenes, sucs de fruita, cafè; al migdia, canapés, patates, vermout, vi, etc. i al vespre de tot.
Quan miràvem el maravellós espectacle del bar-urna, no podíem deixar de pensar si això era aplicable a aquí, i quina influència tindria en l'abstenció.
Després de reflexionar una mica, vaig arribar a una conclusió: els col·legis electorals seríen una festa, estaríen molt concorreguts i el menjar baixaria de manera espectacular, ara, l'abstenció, més o menys es mantindria. Estic segur que hi hauria gent que es passaria el dia al col·legi electoral i després, se n'aniria a casa sense haver votat. País!

La política catalana mira de prop el que es fa a Andorra, si Artur Mas va estar al final de campanya del PLA, Jordi Guillot ha acompanyat als candidats dels Verds al principat, molt especialment del jove valor ecologista Joel Samper.

Per cert, felicitats al Ferran i a tot el seu equip. Heu tingut una victòria aclaparadora. A veure si encara el màrketing polític servirà per alguna cosa!

6 comentaris:

Albert Medrán ha dit...

I el chivo???

no el cites???

Albert Medrán ha dit...

Ja veig que l'has citat!

Sobre el Ferran: ha fet un excel·lent treball i crec que ha sabut aplicar importants coses del màster a unes eleccions tan peculiars.

pau ha dit...

Si, si, el resultat és espectacular. El candidat i la seva gestió deu haver estat molt bé, però no treus un 70% dels vots sense una bona campanya i una bona estratègia.
Ja ho sabem Albert: formació, formació i formació!

Anònim ha dit...

atenció nois: “Las elecciones las gana el candidato, no el técnico”: Jaime Durán.
No ho podeu perdre de vista, encara que sigueu "el nou dream team de la comunicació politica"

pau ha dit...

Company anònim:
Estic d'acord amb l'apreciació. Sense un bon candidat, el tècnic no té gaire res a fer.
Però un bon candidat i una bona estratègia, t'acosten més a la victòria. En el cas d'escaldes-engordany, el candidat era bó i l'estratègia va ser bona.
Lo de "dream team" és una "boutade", deu ser la influència d'estar tant a prop de França. No m'ho tinguis en compte

Anònim ha dit...

It isn't hard at all to start making money online in the undercover world of [URL=http://www.www.blackhatmoneymaker.com]blackhat seo techniques[/URL], You are far from alone if you have no clue about blackhat marketing. Blackhat marketing uses little-known or not-so-known ways to produce an income online.