dijous, 13 de desembre del 2007

Hi haurà debat!




Finalment s'ha confirmat que hi haurà debat electoral entre José Luís Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy. I que, segurament, seran dos. Molt bona notícia.
És una anomalia i un frau a la ciutadania la no realització de debats entre candidats durant la campanya electoral. La confrontació de propostes és la base de la democràcia: un públic interessat veu com dos o més aspirants exposen les seves propostes i debaten els problemes que el país té i les solucions que aplicaríen. La gent present s'en fa una idea i els mitjans de comunicació transmeten la seva opinió sobre els atributs que van demostrar cada candidat. És així des d'els inicis de la democràcia.

En una societat mediàtica com la nostra, el debat electoral és clau, i sovint, el partit que va davant en les enquestes o el que no té res a gunyar en el debat, refusa el debat, i la ciutadania es queda sense una de les eines més útils a l'hora de decidir el seu vot.

El millor format és el debat cara a cara entre els dos candidats amb més opcions d'acabar dirigint el país, si bé, també és interessant la fòrmula d'un debat amb tots els altres candidats. Per mí, pensant en el ciutadà, la fòrmula òptima - i també aplicable a Catalunya- seríen dos debats. Un debat amb tots els candidats i un debat cara a cara.

Però, per què són tant importants els debats?

Doncs, per què el debat és l'únic format on el candidat està despullat.
Si us hi fixeu, en tots els actes de campanya, el candidat es comunica a l'opinió pública a través d'intermediaris, i tota la comunicació es prepara pensant en el resultat que tindrà en aquests mitjans, es pot controlar: mítings electorals, transmissions de mítings enllaunats per els partits, entrevistes, cunyes, anuncis, etc.

Un debat és imprevisible per què no pots controlar l'actitut, el comportament, les respostes del teu adversari.

És aquesta imprevisió el que el fa interessant ja que podem veure els candidats despullats, tal com són, amb els seus defectes i amb les seves virtuts. I això és el que vol el ciutadà a l'hora de votar. Fer-se una idea de com és el candidat i de si està preparat per dirigir el país o no.

És en els debats on l'elector millor es forma una imatge d'un candidat, en veu els atributs i les mancances, s'en crea una idea, una idea que serà la que el guiarà fins el dia de les eleccions. Per això són tant importants els debats i per això, tots tenim a la retina alguna reacció d'algún candidat durant un debat, que van fer guanyar o perdre unes eleccions.

En definitiva, en un debat, és on podem veure si un candidat cumpleix les quatre regles de Roger Ailes per a ser un bon comunicador, i per tant un bon candidat:

- Està preparat? Coneix els temes dels que parla?
- Està còmode? Se'l nota còmode en el debat o incomode?
- Està compromès? Creu en allò que parla o ho diu amb desgana?
- És interessant? Ho explica de manera que m'interessi el que diu?

5 comentaris:

Albert Medrán ha dit...

gran Ailes!

Anònim ha dit...

Felicitem-nos per la celebració del debat, finalment!! Llàstima que la intransigència del PP impedeixi que es pugui veure un altre debat a 6, amb els representants d'ERC, CiU, IU i PNB, a més del ZP i el Rajoy.

Aquí sí que coincideixo plenament amb tu en què el debat té una especial importància per decidir el vot indecís, i per provocar les necessàries impressions subjectives a l'elector de primera mà, sense intermediaris. Ells mateixos poden interpretar com ha estat el candidat, sense que ho hagi de llegir en funció del que opina el seu adversari.

La pega que li trobo és el format tan excessivament rígid que presenten, de tal manera que al final, acaben semblant dos monòlegs simultanis, més que un diàleg i un intercanvi de reflexions, propostes i crítiques. Sembla com si cadascú vagi amb el seu guió ben après, i s'estimi més no arriscar-se a ficar-se amb el rival. Esperem que aquest debat no sigui així. El precedent Borrell-Mayor Oreja de les europees del 2004 no és comparable, però va ser desastrós, degut a això que deia: deixen anar el seu rotllo i no dialoguen per a res.

Salutacions!

pau ha dit...

Albert,
Totalment d'acord.

David,
Estic segur que serà intens com els de l'Aznar i en González, ja que tots dos han d'arriscar per què s'hi juguen molt.

Elisa Díez ha dit...

La veritat és que és una bona notícia, però haurìem de pensar a qui beneficiarà això... perquè sempre hi ha un que perd i un altre que guanya i no estan les coses gaire per jugar-hi...
Un pas per la democràcia o per a que perdi el PSOE.

pau ha dit...

edgbcn,

No ho dubtis, un pas per la democràcia sempre.
Només faltaria que nosaltres mateixos ens castréssim el debat públic, el debat de les idees, en funció de a qui pugui beneficiar.
Tant el PSOE com el PP, si volen guanyar, s'ho han de guanyar en tots els camps: programa, estratègia, comunicació, debats, etc.
Més democràcia, sempre.