diumenge, 16 de març del 2008

Conclusions post-electorals

Quan tot just fa una setmana estàvem vivint la jornada electoral -alguns des de Ferraz, espero fer-ne un post aviat, però el bloc no em deixa pujar fotos- crec que és un bon moment per treure'n les lliçons corresponents. Un cop analitzades les dades, podem començar a intuïr que ens estan dient els ciutadans.

Les meves conclusions de les eleccions del 9 de març són:

- El PP està consolidant-se com el partit central d'Espanya. El PP ha tret uns molt bons resultats a tota l'Espanya castellana. Si no fós per Catalunya, hauria guanyat les eleccions. Tal com diu en Julián Santamaria, el PP ha aconseguit el doble d'electors provinents del PSOE que a l'inversa. És a dir, el PP ha incrementat electors provinents del PSOE i del centre (ha augmentat 400.000 vots), que el PSOE ha pogut compensar amb votants provinents d'IU, de partits nacionalistes i regionalistes. En definitiva, el PP està guanyant el centre i el PSOE guanya vots a la seva esquerra. Estic convençut que aquest fet marcarà la legislatura de ZP.

- El PSOE guanya les eleccions gràcies a l'existència de CiU i PNB. Així com a la resta de l'estat, el PP és el partit predominant del centre fins a la dreta, hi ha dos llocs on aquest espai està ocupat i que fan que tingui dificultats per treure uns rsultats dignes: Catalunya i Euskadi. La distància del PSC i el PSE respecte al PP, només s'entén per l'existència dels partits nacionalistes. Si aquests no hi fóssin, la distància entre PSC i PSE i el PP, seríen molt més reduïdes. Com ha passat a Andalusia. Si això fós així, la victòria del PP estaria cantada.
Cal destacar com aquest fré al PP que representen els nacionalistes de CIU i PNB, no passa a l'esquerra amb ERC i EA respecte al PSC i PSE. Aquest és el gran fracàs de l'estratègia d'ERC.

- L'aigua. L'aigua s'està convertint en l'eix vertebrador de la política espanyola més enllà d'ETA i els estatuts. El veritable debat territorial a Espanya, avui en dia, és l'aigua. Si us hi fixeu, les comunitats i províncies necessitades d'aigua i favorables al transvassament de l'Ebre, han votat en massa al PP: Murcia, València, Almeria i Málaga (el mediterrani sec) i en canvi, els contraris al transvassament han votat al PSOE ampliament: Aragó, Terres de l'Ebre, etc.
L'aigua s'està convertint en un símbol a Espanya, que implica moltes coses: simbolitza els diferents models de creixement (la construcció, camps de golf, turisme, etc.)
Que vagi en compte el PSOE amb el seu suport al projecte de fer Las Vegas als Monegros. És un torpede que pot fer girar també l'Aragó cap al model "valencià".
Si vol guanyar la batalla simbòlica de l'aigua, el PSOE haurà de definir molt millor la seva posició i saber-la comunicar, a partir d'ara, a la vista dels resultats, no n'hi ha prou amb desaladores.

- El PP no podrà guanyar unes eleccions anant contra Catalunya. Aquesta és la gran lliçó del 9 de març per a la dreta espanyola. Ja ho ha reconegut fins i tot Pedro J. Ramírez. No hi ha cap partit polític que vulgui guanyar unes eleccions a Espanya que ho pugui fer atacant Catalunya. O el PP modifica la seva estratègia en aquest sentit o difícilment podrà guanyar unes eleccions.

2 comentaris:

Albert Medrán ha dit...

estic d'acord amb el teu anàlisi, crec que has tocat l'essència de la futura legislatura... i del futur de la política a Occident i el món: els recursos naturals


perquè no et deixa pujar fotos???

pau ha dit...

No ho sé. Potser per la falta de potència de l'ADSL de telefónica. No ho sé. Ni Picasa, ni al bloc, i els posts va just.
Tens alguna solució, Albert?