dimarts, 1 de setembre del 2009

El canvi d'ordre



















Amb l'inici del setembre es reemprén el curs polític, un curs polític marcat per les properes eleccions catalanes del 2010.

Habitualment, les eleccions municipals precedíen a les eleccions catalanes en més o menys un any.

D'ençà l'avançament electoral a resultes de l'expulsió d'ERC del govern a l'any 2006 que va significar que la primera legislatura del tripartit només durés tres anys, aquest ordre temporal s'ha trencat.

Enguany, les eleccions catalanes del 2010 tornaran a ser abans que les eleccions municipals del 2011. I aquest fet serà trascendent per a aquestes darreres. Molt més del que ho va ser al 2007.

Històricament les eleccions municipals marcàven la tendència de les eleccions catalanes. En el resultat de les eleccions municipals s'intuïen les corrents de fons, quins partits creixíen i quins patíen desgast.

En aquesta ocasió, arribarem a les catalanes sense aquest referent proper, i per tant, amb més incògnites. Però el més important no és això. El més important és la incidència que les eleccions catalanes tindran en els resultats de les municipals.

Els partits que acabin governant la Generalitat de Catalunya, tindran un "plus" electoral de cara a les municipals del 2011. I més, si tenim en compte que aquestes es celebraran previsiblement, a sis mesos de les eleccions catalanes. Quan encara duri l'efecte del nomenament del nou govern.

Però tot i que tot això serà important, no serà el més important.

El més important seran les conseqüències que els resultats de les eleccions municipals poden tenir a l'hora de teixir pactes de govern als diferents municipis de Catalunya i obviament, a les Diputacions.

En funció dels resultats a les catalanes, la formula tripartit es pot veure renovada o pot començar a trencar-se. Quants governs municipals es decidiran al 2010!

1 comentari:

Albert Medrán ha dit...

En efecte Pau, serà un moment extremadament interessant!