dilluns, 10 de març del 2008

Ressaca electoral

Després d'una interessant experiència com és el fet de viure unes eleccions generals des de la seu del PSOE a Ferraz, hi ha algunes reflexions que voldria fer amb veu alta:

- La participació. És molt interessant la mobilització que va aconseguir el PSOE, que va significar igualar la participació del 2004. És curiós el fet que mai es consolidi a Espanya una participació al voltant del 71 al 74%. O és inferior al 70% o és superior al 75%. Les eleccions d'ahir tenen la seva explicació en la participació, com ha reconegut en José Zaragoza.

- La davallada d'ERC. Tot i que era previsible la baixada d'Esquerra, aquest resultat tindrà serioses conseqüències en el sí del Govern català i del partit. Si alguna cosa em va sorpendre ahir a Madrid, és amb l'alegria amb el que es rebíen els resultats d'ERC entre la gent del PSOE.

- El resultat de CiU. Convergència i Unió, va treure un molt bon resultat. Mantenir els resultats o fins i tot guanyar un diputat, és un gran resultat si tenim en compte el resultats del PNB, ERC, IU, etc. De totes maneres, CiU haurà de fer alguna reflexió sobre el fet que no guanyi vots tot i la davallad d'ERC. CiU ha de refer el seu projecte i revisar el seu relat per continuar essent una força central en el futur.

- El tsunami socialista. L'estratègia del PSC basada en la por al retorn del PP, ha tingut uns resultats excel·lents. Tant ICV com ERC, hauran d'anar en compte en no seguir el camí d'IU i esdevenir forces residuals. Si el que es vol és parar el PP, el camí més directe és votar a ZP.

- Els resultats del PP. El PP va consolidant el seu espai, mica en mica. Ha tingut uns bons resultats a Espanya. Amb una participació d'uns 2 punts inferiors, el "sorpasso" era possible. Els territoris blaus es consoliden - era brutal veure la "marea" blava en un col·legi electoral del barrio de Salamanca de Madrid- i a Andalusia es van igualant les forces entre PP i PSOE. Ja només queda Catalunya com a gran graner del PSOE.

5 comentaris:

Vicent Martínez ha dit...

No tenim preu com a Rappels, Pau!

De totes maneres, jo subratllaria els resultats del PP. Com dius, amb una miqueta menys de participació se'ls mengen. El PSOE només recupera terreny a Galícia, el País Basc i una mica menys a Canàries, i per circumstàncies internes. Sense Catalunya, el PSOE hagués perdut les eleccions. No hi ha cap altre territori amb tanta diferència, ni de lluny.

No han segut tan bons resultats per ZP, doncs. El PP ha superat els deu milions de vots. Són molts vots!

pau ha dit...

Cento,

La clau: la participació. I si m'apures, la participació a Catalunya.
Jo pensava que seria 2 o 3 punts inferior.
I pel que fa als vots del PP, arriba als 10, 2 milions de vots, molt a prop dels vots que va treure al 2000 i que li van significar la majoria asboluta.
El PP va consolidant el seu espai a Espanya, mica a en mica, i el PSOE va guanyant força a costa d'exprimir els seus socis d'esquerres: IU, ERC, ICV, EA, etc.

Anònim ha dit...

Vist els resultats, tant ERC com IC hauran de reflexionar sobre les seves respectives estratègies a Catalunya. Tot i que no és el mateix context, les dues formacions han de ser concients de que l'aliança del tripartit pot provocar que el partit gran es mengi al petit.
Lluís

pau ha dit...

És el que està passant, Lluís

Anònim ha dit...

Girona s'ha de sentir orgullosa de no haver tret cap representant del P.P.En Zapatero s'ha de portar molt bé amb Catalunya a partir d'ara ,li deu molt a pesar de tots els pesars.