dimecres, 22 d’octubre del 2008

Divide et impera

Lecció magistral d'estratègia la del PSOE en l'affaire PP-UPN.
D'una derrota en tota regla, en poden treure una victòria aclaparadora.
Després de les darreres eleccions autonòmiques, el Partit Socialista de Navarra va acabar essent la tercera força política a la comunitat foral, per darrera d'UPN i de Nafarroa Bai.

Aquest resultat va ser tota una humiliació per un partit de govern com el PSN. Finalment, per por als resultats a les eleccions generals i -espero- per la dignitat de no governar una autonomia on ets la tercera força política, el PSN va optar per no presidir la comunitat i recolzar el govern de Miguel Sanz.

`Quan aquest recolzament es va produïr, la majoria de veus van donar poques opcions de futur al PSN i auguràven la continuïtat de Sanz. Però res més lluny de la realitat.

Pocs mesos després de les eleccions, el PSOE ha exigit a UPN l'astenció d'aquesta força a la votació dels pressupostos d'enguany, a canvi, de que continuï el recolzament del PSN al govern d'UPN.

El PSOE ha tingut una visió estratègica important. De les difcultats n'ha fet avantatges i ha aconseguit el que ningú es pensava: posicionar-se favorablement a Navarra i aprovar els pressupostos.

L'estratègia del PSOE ha estat la preferida per l'imperi romà: Divideix i venceràs. Divideix a l'enemic.
Com tots sabeu, el PP i l'UPN tenen un pacte des d'el 1991 pel qual el PP no es presenta a les eleccions autonòmiques i UPN no es presenta a les eleccions generals, d'aquesta manera aconsegueixen aglutinar tot el vot de centre-dreta sota unes úniques sigles.
Aquest pacte els ha donat durant aquests anys, rèdits molt favorables. Però el trencament d'aquest pacte és perjudicial per ambdues parts, però sobretot, per Unión del Pueblo Navarro.

Si el PP es presenta a unes eleccions autonòmiques a Navarra independentment d'UPN, és impossible que aquesta arribi a la majoria absoluta i fins i tot, és molt difícil que pugui guanyar les eleccions.

Avui s'ha produït aquest trencament, el PP ha "congelat" les relacions amb UPN, després que aquest partit votés diferent al PP en el debat dels pressupostos generals de l'estat.


I doncs, com és que Sanz ha forçat la màquina i s'arrisca a que el PP es presenti a Navarra si pot perdre les properes eleccions?
Doncs, per què a l'hora d'elavorar l'estratègia, tant important com aquesta, és el coneixement de l'adversari i el domini de la psicologia dels personatges que hi intervenen.

En el PSOE, coneixen a Miguel Sanz i li ha ofert un pacte que difícilment podia rebutjar: tranquilitat durant tres anys.
A Miguel Sanz, no crec que li interessi gaire el futur d'UPN, el que li interessava era el seu present, acabar el seu mandat.

I això és el que li ha ofert el PSOE: garantir-li el govern a canvi de que UPN difícilment el torni a tenir.

Per si no ho veieu clar, el mateix Miguel Sanz us ho explica en aquest vídeo




6 comentaris:

Anònim ha dit...

La jugada és realment bona i els resultats, com tu dius, estan molt influenciats per la visió personal i no la de partit...

Clar que no sé si a la llarga Rajoy se'n veurà beneficiat: ara pot mostrar duresa davant dels díscols!

glbonafont ha dit...

Boníssim el vídeo, perfecte l'anàlisi, però no crec que la visió de futur del PSN-PSOE sigui tanta. Simplement van decidir seguir una estratègia conservadora en el seu moment i ara se'ls ha obert una finestra d'oportunitat (ben aprofitada) amb la que no contàven anteriorment. Al 2007, ni es confiava amb la victòria del PSOE al 2008, ni es preveia la debilitat d'UPN-PP.

pau ha dit...

Albert, No crec que afavoreixi a Rajoy, l'affaire el debilita.
Guillem,

És obvi que no es sabíen els resultats i llavors el que volia el PSOE és no pactar amb NaBai abans de les generals, però un cop passades les eleccions, han vist un filó i l'han aprofitat. Però no a curt termini, tàcticament, sinó que té molt de recorregut a mitjà termini.

Gregorio Luri ha dit...

Em sembla que no estic completament d'acord amb tu.
1. El recolzament del PSN a UPN va ser una imposició de Pepe Blanco al PSN, que de fet tenia un pacte de govern gairebé tancat amb Nafarroa Bai. Blanco es va saltar totes les decisions de l'executiva del PSN. A canvi Miguel Sanz va declarar públicament que tornaria el favor quan calgués.
2. UPN no és el PP. Penseu que per exemple durant les mobilitzacions de la guerra de IRAK es va manifestar contra la guerra.
3. Miguel Sanz és molt llest i està pensant, sense cap dubte, en el futur d'UPN. Hi ha gent molt important del PSN que s'ha passat amb armes i bagatgers a UPN.
4. Durant un temps es van presentar en llistes diferenciades UPN i PP. Del Burgo encapçalava el PP. No te res a fer a Navarra a l'actualitat.
5. Potser darrera tot això està la subsecció de Sanz al front d'UPN. I jo crec que ja està pactada amb CDN. Volen crear a Navarra un partit semblant a CiU. Al temps.

pau ha dit...

Apreciat Gregorio,

No tinc ni de lluny, el coneixement que té sobre la política navarresa, així que segurament el meu anàlisi no és del tot correcte. Tot i això, m'atreveixo a contestar-li les seves puntualitzacions.

1. Estem d'acord. Va ser el PSOE qui va tirar a terra l'acord amb NaBai.
2. Totalemnt d'acord en que UPN no és el PP.
3. Aquí discreparia una mica. Sanz pensa en acabar el seu mandat i amb el proper congrés on segons diu, ell no es presentarà.
UPN no pot crèixer gaire més pel costat del PSN. és difícil que el PSN pugui baixar més en percentatge de vots.
4. Totalment d'acord en que el PP no té res a fer, llevat d'una cosa: dividir el vot de centre-dreta, ara concentrat a UPN. És un cas similar -amb menys força- que si el PSOE es presentés a unes eleccions catalanes separat del PSC: No guanyaria, però faria molt mal al PSC.
5. Aquí coincidim. Sanz ha vist -massa tard- que no pot aspirar a treure majoria absoluta permanentment, que és el que haurà de fer si va de la mà del PP i per això vol ampliar el seu partit i sobretot, la seva política de pactes. Per això és imprescindible ser vist com un partit regional independent dels dos grans blocs espanyols. El problema de Sanz, és que veu les orelles al llop, quan ja s'ha creat una altra majoria d'esquerres que ha estat abortada per Blanco. És similar al problema de CiU, que quan s'en va donar compte, el tripartit estava consolidat de molt abans.
No sé si estarà d'acord amb mí, però Sanz i UPN són bastant mal vistos per els sectors nacionalistes navarresos i també per l'esquerra navarresa.

Gregorio Luri ha dit...

Té tota la raó en les seves matitzacions. La raó sempre es troba en el matís.
Ara be... el problema no és que UPN estigui mal vist pels sectors nacionalistes, sinó que els sectors nacionalistes, si observen la tendència electoral general, no paren de minvar els seus vots. ¿On van?
Què passaria si es creés un partit nacionalista navarrès? Li puc assegurar que hi ha un nacionalisme navarrès que no es sent còmode ni amb el centralisme de Madrid ni amb el de Bilbao.
Hi ha un element més a considerar, els panvasquistes (per entendre'ns) ja no criden (ho ho fan cada vegada amb menys impetus) "Nafarroa Euskadi da" (Navarra és Euskadi) i treuen la bandera navarresa a les seves manifestacions. El mateix lema "Nafarroa Bai" és ambigu.
I el PSN continua amb les seves bronques internes.