dimecres, 16 de setembre del 2009

Laporta cap de llista de Reagrupament? A qui perjudica?











Últimament es comencen a percebre certs moviments que deixen a entreveure la possibilitat que Joan Laporta es presenti a les eleccions catalanes. De totes les possibilitats, sembla ser que l´única candidatura que podria oferir-li encapçalar la llista electoral és la del Reagrupament del doctor Carretero.

És obvi que la irrupció d'un líder nat com en Laporta en la pròxima campanya electoral podria tenir efectes importants en l'escenari electoral català. El tsunami Laporta remouria el tranquil oasi català. Sobretot es produiríen moviments en el sí de l'electorat nacionalista.

Però quin partit hi té més a perdre si finalment Laporta es presentés per Reagrupament?

- Amb la inmediata reacció de Joan Puigcercós oferint al president del Barça un espai en el seu partit, és evident que ERC pot ser un dels grans damnificats de la presència de Laporta. Evidentment, molts votants i exvotants d'ERC es veuríen seduïts per una proposta clarament independentista i amb menys lligams dels que tenen la formació republicana.
Electoralment parlant, és obvi que ERC podria patir una important devallada i més si tenim en compte els últims sondejos publicats (Público, 11 setembre)

- CiU podria ser una dels altres grans perjudicats per l'aparició de Laporta. Sobretot perquè podria atraure a tots aquells possibles votants de CiU o exvotants que estan a l'abstenció des d'el pacte del Majestic o van acabar votant a ERC al 2003 i que ara estaríen disposats a tornar a votar a CiU.
En aquest sentit, Laporta podria treure a Mas votants que li podríen resultar imprescindibles per a arribar a la presidència.

- És obvi que PP i C's no comparteixen possible electorat amb Reagrupament i en aquest sentit el debat els agafa tangencialment.

- Aparentment ni PSC ni ICV es veuríen gaire perjudicats per la candidatura del president del Barça. Només aparentment.

- Per què si algú pot resultar perjudicat per l'aparició de Laporta, aquest és sens dubte el Tripartit. Si Joan Laporta aconseguís entrar al Parlament de Catalunya el vot independentista es veurà dividit i la part que aconsegueixi Laporta no servirà per a sumar un nou tripartit.

La fòrmula del tripartit exigeix aglutinar a tot el votant d'esquerres. Si en un dels tres socis (ERC) es produeix una escissió i aquesta, renuncia a sumar-se al tripartit, el tripartit difícilment no suma.
Els tres socis de govern deuen estar seguint els moviments de Laporta amb molta atenció.

En definitiva, tot i que pugui semblar que només l'espai nacionalista està preocupat per la possible irrupció de Laporta, tot l'arc parlamentari tem les conseqüències de l'enigma Laporta.

2 comentaris:

Vicent Martínez ha dit...

el Partal avui en parla, tangencialment. Pringuen tots, uns per unes coses uns per unes altres. Atenció a les decles del "marejar la perdiu" d'en Mas. Jo crec que hi ha una cosa que no s'està valorant suficientment: el poder de l'establishment. Que Laporta no es passe de frenada...

I la irrupció de PxC? Com queda la broma?

Albert Medran ha dit...

I un líder nat com Laporta es prestaria a liderar un grup parlamentari que potser seria del Grup Mixt?