dijous, 3 de gener del 2008

Destruïr al candidat




Què és el que li agradaria sentir d'un candidat a president? Quines qualitats ha de tenir?

Aquesta, és una pregunta habitual en l'elavoració d'enquestes electorals i que sistemàticament sol tenir la meteixa resposta:
M'agradaria que fos honest i que es preocupés pels meus problemes

El votant, independentment del vot partidista, les dues qualitats que valora més d'un candidat és que sigui honest i que s'interessi per els seus problemes. A vegades, aquestes qualitats són més importants que les diferències ideològiques que es puguin tenir amb el candidat. És a dir, si és honest i es preocupa dels meus problemes, el puc votar tot i que tinguem opinions diferents sobre alguns temes.

És per això que la figura del candidat ha guanyat tanta importància elecció darrera elecció. Ja que el candidat aporta molts més valors positius que el programa o el partit.

També s'ha convertit en la figura a batre. La credibilitat d'un candidat és un actiu molt important, i destruïr aquesta credibilitat es torna un objectiu.

Tot això vé a propòsit de la publicació de les darreres enquestes electorals que pronostiquen un empat tècnic entre PP i PSOE. Hi ha una dada important en les enquestes: la credibilitat de Rodríguez Zapatero baixa.

Aquesta ha estat -segons el meu punt de vista- l'estratègia del PP durant aquests quatre anys: destruïr la credibilitat de Zapatero.
El PP ha realitzat una campanya permanent de movilització del seu electorat sense donar gaire importància al seu propi candidat i paral·lelament, ha centrat tota la seva artilleria a un únic objectiu, la credibilitat de Zapatero.

Zapatero és una persona que té imatge d'honestedat i per aquí no s'el podia atacar. Se l'ha atacat per l'altre costat: s'ha presentat una imatge d'una persona allunyada dels problemes de la gent, radical, que es preocupa de coses que a la gent no el preocupen - Estatut, procés de pau, aliança de civilitzacions, educació per la ciutadania, etc- i que en canvi no es preocupa dels problemes del dia a dia.
Cal dir, que algunes actituts frívoles del personatge, han contrubuït a consolidar aquesta imatge.

Zapatero arriba a les eleccions amb una valoració molt més baixa del que es podia esperar, i això no és casual, és fruït d'una estratègia molt elavorada.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

El que comença a calar entre l'electorat és que Zapatero, més enllà del seu talant, no te gaire res

Enric I. Canela ha dit...

El PP es volia carregar la credibilitat de Rodríguez Zapatero, però per perdre-la a Catalunya no li ha calgut gaire ajut. Ell solet, bé en algun punt a contribuït una ministra, se l'ha carregat.

pau ha dit...

Efectivament Enric i anònim,
El pitjor que podia fer en ZP era confirmar la imatge de frívol i poc creïble que hi havia sobre ell. I és el que ha fet, sobretot des de l'òptica catalana i en política exterior.

Albert Medrán ha dit...

estic parcialment d'acord... l'estratègia del PP és clara però no ho veig tan catastrofista. La darrera enquesta del CIS ens mostra com segueix sent el líder més valorat, molt més que Rajoy, i a més els espanyols confien molt més en ell per a problemes socials (reals, del dia a dia) que Rajoy...

L'estratègia del PP hagués estat completa si haguessin aconseguit escombrar cap a casa seva. Si no, encara deixes arguments per al teu contrari.

Albert Medrán ha dit...

del CIS no, volia dir la del Mundo...

pau ha dit...

Albert, el PP té clar, que el seu candidat no és bó, no guanyarà en valoració, però conten amb els "seus" mobilitzats. Amb els seus 10 milions de vots, ara per ara, hi conten. Encara que es presenti en Pujalte.
En canvi pel PSOE, Zapatero és un valor massa important, els resultats depenen en bona part d'ell, els d'el PP no depenen tant de Rajoy.