dimecres, 9 de gener del 2008

Les tres potes de John Mc Cain




Després dels caucus de Iowa i les primàries de New Hampshire, tots els focus estan centrats en el duel entre Barack Obama i Hillary Clinton, deixant en un segon pla l'altre guanyador de New Hampshire, el republicà John Mc Cain.
John Mc Cain, és un lluitador nat, que en les primàries de l'any 2000, només el va poder aturar en la seva carrera cap a la Casa Blanca, les males arts de Karl Rove, i no sense esforços.
Però en aquestes eleccions, Mc Cain ha aprés la lliçó i es presenta amb uns atributs que fan que sigui un candidat amb unes grans opcions d'arribar a la Casa Blanca.
Aquestes característiques són:

- És l'únic candidat que defensa la guerra d'Iraq i defensa enviar-hi més tropes. Si bés, considera que les coses no s'han fet bé i s'han de millorar. Creu que s'han d'introduïr principis morals en el conflicte i per això proposa tancar Guantanamo (ell va ser presoner i torturat durant cinc anys al Vietnam). Vol donar la imatge de comandant en cap de la nació, però a l'hora d'un comandant amb ètica.

- Tot i que en un principi no gaudia de la simpatia de la dreta cristiana, fa uns mesos va rebre el suport de Pat Robertson, líder de la Coalició Cristiana - principal grup evangelista organitzat- i ha esdevingut el candidat republicà que té el suport de la marea evangelista. En les darreres eleccions, aquests electors van ser decisius per a la victòria de Bush. També té el suport de l'administració Bush i del seu arquitecte Rove.

- És l'únic candidat republicà que aposta per la legalització dels immigrants il·legals que treballen als EEUU, i va proposar una mesura en aquest sentit l'any 2006 conjuntament amb el Demòcrata Ted Kennedy.
Mc Cain, a l'igual que Bush, ha sabut veure l'enorme nínxol electoral per el partit republicà que representen els votants llatins. Són uns votants que sintonitzen molt més amb la ideologia dels republicans que amb la dels demòcrates, però el discurs antiimmigrant del partit de l'elefant fa que se n'allunyin.
Els llatins dels EEUU, van més a missa que els americans wasp, són més creient, són molt conservadors en temes com la família i la moral, i Mc Cain pot treure'n molt de profit.

Aquestes són les tres potes guanyadores de John Mc Cain, però hi ha una quarta pota, i aquesta és negativa: l'edat. Amb 71 anys, McCain s'haurà d'esforçar molt per transmetre que encara té l'empenta necessària per liderar la primera potència mundial.

3 comentaris:

Albert Medrán ha dit...

jo, com k soc europeu, soc dels que preferiria tenir a Romney com a candidat republicà (però no serà així)...

una anàlisi molt bona dels punts centrals de la seva campanya; sí senyor!

Anònim ha dit...

Sí, McCain vol ser el comandant en cap, l'hereu, més noble i espavilat que el comandant Bush... i enmig d'una guerra mai no es canvia el comandant.
Els altres comandants possibles, els demòcrates, tenen mala peça al teler. Hillary Clinton, ho sap i intenta suavitzar la seva imatge, centrar la seva política. Obama es percep com més obert, progre, preparat... el que ens agrada a Europa... i el que fa por als electors americans. Segurament McCain preferiria enforntar-se a Obama.

Salut!

pau ha dit...

Si i no Beta.
Obama té el handicap de la incertesa, que Clinton no té, i això afavoriria a Mc Cain o Giuliani, però alhora, Hillary Clinton movilitza com ningú al votant republicà.
La Clinton té molt més enemics que el seu marit, sobretot per la imatge que es té d'ella durant el mandat del seu marit (medicare).
Així que crec que Obama té més punts febles en la campanya electoral, però Clinton movilitza més als rivals.
Aquest és el dilema.