dijous, 22 de novembre del 2007
Dades per analitzar les eleccions de març. 1a. dada: El vot jove
Des d'avui fins el dia de les eleccions generals del 9 de març, publicaré una sèrie de post on aportaré dades destacables per tal que us ajudin a configurar l'escenari a on es desenvoluparà la campanya de les pròximes eleccions generals.
Unes dades que aportaran moltes pistes per veure cap on aniran els comicis i sobretot, interessants a l'hora d'analitzar la campanya electoral i els possible desenllaç.
Primera dada: Només hi haurà 350.000 nous electors, la xifra més baixa des de 1977
Degut a la baixada de la natalitat que es va produïr durant els anys 80 i 90, la xifra de nous votants s'ha reduít considerablement. Aquesta dada no és innocent, ja que es tracta d'una variable molt rellevant que afecta tant als resultats com als programes electorals.
Per entendre la magnitut de la dada, hem de conèixer que en els últims sis processos electorals s'han incorporat, de mitjana, 1,12 millons de nous votants a cada cita electoral.
Per fer-nos una idea del retrocès d'aquesta variable hem de tenir en compte que en el 2004, respecte a les anteriors eleccions, l'augment de nous votants va ser de 602.191; mentres que en les del 2000 respecte a les del 1996 l'increment va ser de 1.437.807. En les eleccions de 1996, l'increment envers a les anteriors encara va ser més gran: 1.501. 322 nous votants.
Aquest descens del vot jove tindrà conseqüències en els resultats, en el programa i en la campanya.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
10 comentaris:
I una altre apunt, el vot jove o nous votants tendeixen a tenir un comportament electoral bastant homogeni, per tant: qui patirà més aquest descens? Jo aposto per les esquerres, i en particular el PSOE.
Totalment d'acord Marc.
He nomenat el teu bloc com a blocs solidaris.
T'animo a llegir l'escrit i el perquè, hi ha continuar la cadena, per seguir trencant cadenes.
http://bloc.camilros.cat/2007/11/blocs-solidaris.html
No tinc dades objectives, es tracta només d'una intuïció, però es pot tendir a pensar, que en general el vot jove, o molt jove, és més abstencionista, tal i com van dades. No sé Pau si tens dades a aquest respecte. A més la visió que es transmet des dels poders públics respecte als joves sol ser negativa. Les notícies parlen dels joves que beuen massa, que són violents, que pateixen fracàs escolar...amb aquest panorama no m'extranya que es destrempin.
En tot cas, l'abstensionisme jove perjudica l'esquerra. Las Nuevas Generaciones sí que van a votar.
diego.
Gràcies Camil,així ho faré
A la xifra de nous votants, cal descomptar la de gent morta fins a les eleccions. Pot ser que no sigui rellevant però comptant que a l'hivern és l'època que més defuncions hi han en persones d'edat avançada, sempre al tenir-ho amb compte.
Diek,
El tema del vot jove va així:
A les primeres eleccions on es participa, és a dir els nous votants (els que tenen de 18 a 21 anys) solen votar en massa (pel fet que al ser la primera vegada que voten els fa il·lusió votar) però a partir dels 21,22 anys, desapareixen com a votants; una majoria s'absté fins que cumpleix 30 anys.
Passi el que passi, hi ha una gran abstenció jove en tots els anys de la vintena.
Pel que vegis la importància d'on va el vot jove,fixa't en l'última enquesta del CIS, creuada per vot i edat:
Edat 18-24 25-34 35-44
PSOE 33% 29,3% 29,5%
PP 13% 21% 22,2%
IU 5,2% 5,3% 4,9%
CIU 2% 1,3% 2,4%
ERC 2,4% 1,7% 2%
Fixa't en vàries coses: la diferència entre PSOE i PP enelvot jove,i que ERC supera a CIU fins a partir de la trentena.
És a dir, menys vots joves,menys vots per l'esquerra.
Benvolgut anònim,
Les defuncions ja estan descartades en aquestes dades.
Nous votants: es fa una estimació sobre els que han arribat i arribaran a la majoria d'edat fins el dia de les eleccions,i es descompta els morts,estimant-ne la mortalitat fins el dia deles eleccions.
Poden ser 350.000nous votants o 360.000 o 320.000. És una estimació, aproximada però bastant fiable
Jo introduiré una nova variable a l'anàlisi d'aquest vot jove:
si tenim en compte que la majoria (70% segons alguns estudis) s'informen políticament des d'internet, què passarà si a part de ser pocs els polítics no els envien els missatges oportuns des del mitjà que ells utilitzen? Són abstencionistes de per se perquè no parlen el mateix llenguatge i ara ho podem canviar?
Pense'm-hi...
Clausewitz,tens tota la raó
Publica un comentari a l'entrada