divendres, 23 de novembre del 2007

2a. dada: el PP s'urbanitza




Si alguna dada em va resultar rellevant de l'enquesta d'octubre del CIS que es va donar a conèixer ahir, és la distribució del vot segons el tamany del municipi.
En el vot directe (sense la cuina imprescindible) el resultat de l'enquesta dóna:
PSOE 32,5% PP 22,4%
Però si analitzem les dades (directes) del vot per tamany del municipi, observerem un fenòmen que ja es va poder observar a les darreres eleccions municipals: el PP creix d'una manera persistent en les grans ciutats. El PP s'ha convertit en el principal partit de les ciutats espanyoles.
Si ja a les eleccions municipals de l'any passat vam veure resultats impensables fa 15 anys, com la victòria del PP a 6 de les 8 capitals andaluses (4 amb majoria absoluta) i a l'única on guanya el PSOE, Sevilla, queden empatats en regidors. A l'altra que no guanya el PP, Cordoba, és per el carisma de Rosa Aguilar, l'enquesta del CIS ens dona unes dades que refermen aquesta situació.

EL PSOE és el partit més votat clarament, en els municipis de 2.000 a 50.000 habitants (uns 12 punts porcentuals de diferència). A les ciutats de 50.000 a 100.000 habitants, el resultat és d'empat.
A les ciutats de 100.000 a 400.000 habitants, el PSOE torna a guanyar clarament amb uns 15 punts percentuals de diferència.
Però a les ciutats de 400.000 habitants a 1.000.000, el PP guanya amb claretat amb 7,5 punt de diferència.
Finalment, a les ciutats de més de 1.000.000, el PSOE torna a guanyar i fins i tot dobla al PP en porcentatge de vot.

Totes aquestes dades només tenen una conclusió: el PP està creixent a les grans ciutats espanyoles.
Per què si ens hi fixem, el PSOE només guanya allà on les ciutats catalanes i vasques tenen força.
És a dir, en el tamany de les ciutats on s'ubica la majoria de ciutats catalanes, el PSOE guanya: La majoria de ciutats catalanes i basques estan situades en la franja de 100.000 a 400.000 habitants, i és aquí on el PSOE guanya.
En canvi en el tamany de 400.000 a 1 milió d'habitants, on no hi ha cap municipi català, solen ser les capitats de comunitat autònoma, el PP guanya clarament.
Finalment, la victòria del PSOE en les ciutats de més d'un milió d'habitants s'explica en el l'efecte Barcelona. Només n'hi ha dues ciutats de més d'un milió al'estat espanyol, Madrid i Barcelona. La diferència que hi ha entre els vots al PSC i al PP a Barcelona expliquen la victòria del PSOE.
Hem de tenir en compte que aquests resultats són amb resposta directa, tenint en compte el vot ocult del PP,amb la cuina, la força del PP a les ciutats encara és més destacable.
Una altra dada que també considero interessant de l'enquesta,són els resultats de CIU,segons el tamany del municipi:
CIU té un resultat al voltant del 2% en tots els tamanys fins als 100.000 habitants. Dels 100.000 habitants als 400.000 habitants, el suport a CIU es redueix a la meitat. Per l'impacte del vot del'àrea metropolitana de Barcelona.
En els municipis de 400.000 a 1 milió d'habitants, no hi ha vots de CIU, per què no hi ha ciutats a Catalunya d'aquest tamany.
En canvi a les ciutats de més d'un milió, CIU dobla els seus resultats i es situa al 4,5 % dels vots. És a dir, CIU, allà on creix més, és a Barcelona ciutat.
És un fenòmen que ja es va veure a les eleccions del 2006 i 2007,però és un fenòmen remarcable que pot tenir moltes repercusions en el futur.
En definitiva, la victòria del PSOE està més en mans dels votants del PSC de les ciutats que mai. Que vagin jugant amb la Magdalena Álvarez...

2 comentaris:

Vicent Martínez ha dit...

Anava a fer una anàlisi sobre l'enquesta del CIS, però com sempre, el senyor Canaleta s'ha avançat i m'ha xafat la guitarra!

No, seriosament, no ho podria fer millor. Poc a poc tot va confirmant una sospita, sensació més que convicció, que al març pot haver-hi serioses sorpreses.

A mi el que m'agradaria és alguna esquesta ben feta, amb una bona base de respostes, sobre com es repartiran els escons a Catalunya, previsió d'abstenció, etc.

De fet, m'importen més els resultats a Catalunya que el conjunt d'Espanya, perquè els seus efectes seran més importants. Cal veure: abstenció socialista, resultats d'Esquerra, paper de Duran, resultats de la tàctica de Sirera.

No sé si esteu d'acord, però els resultats de les generals marcaran el futur immediat de la política catalana.

No només el PSC practica la submissió...

pau ha dit...

Vicent,
Efectivament, estem més lligats a Madrid que mai.
El resultat de Madrid pot ser determinant a Catalunya